Jurat

El jurat d’enguany es format per:

RAFAEL ARGULLOL

Narrador, poeta i assagista, és catedràtic d'Estètica i Teoria de les Arts a la Facultat d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra. És autor de més de trenta llibres en diferents àmbits literaris. Ha estudiat Filosofia, Economia i Ciències de la Informació a la Universitat de Barcelona. Va estudiar també a la Universitat de Roma, al Warburg Institute de Londres ia la Universitat Lliure de Berlín, doctorant-se en Filosofia (1979) a la seva ciutat natal. Va ser professor visitant a la Universitat de Berkeley. Ha impartit docència en universitats europees i americanes i ha donat conferències a ciutats d'Europa, Amèrica i Àsia. Col·laborador habitual de diaris i revistes, ha vinculat amb freqüència la seva faceta de viatger i la seva estètica literària. Ha intervingut en diversos projectes teatrals i cinematogràfics.

VALÈRIA GAILLARD

És una filòsofa i periodista catalana. Filòsofa de formació, es va endinsar en el periodisme per atzar. Després d'estudiar a París el Màster en Periodisme de l'Institut Nacional de l'Audiovisual, va anar enllaçant diverses feines en mitjans francesos i catalans fins que el 2003 va entrar al diari El Punt. A partir d'aleshores s'ha especialitzat en informació cultural literària, així com de música i dansa clàssica. El 2007, paral·lelament als estudis de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada, va engegar el projecte de traducció d'A la recerca del temps perdut, de Marcel Proust, del qual han sortit, de moment, dos volums (Grup 62). A més, ha cofundat, juntament amb altres proustians de Catalunya, la Societat d'Amics de Marcel Proust, de la qual és secretària general.

LLUÏSA JULIÀ

És una escriptora catalana, professora de secundària i estudiosa sobre la vida i obra de Joaquim Ruyra i la literatura escrita per dones. Catedràtica de Llengua i Literatura Catalana (1982) i doctora en Literatura Catalana (1990) per la UB,ha estat becada a Gran Bretanya i a l'americana Universitat Yale per a fer estudis literaris. També ha col·laborat en desenes de diaris i publicacions especialitzades i ha estat guardonada amb la Beca Miquel Martí i Pol, de la Fundació Valvi, 2008; Cadaqués a Quima Jaume, 1995 i Recull-Alba de Prima, 1991.Entre els anys 2001 i 2009 fou secretària general de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i participà en la junta nacional d'Òmnium Cultural de 2010 a 2015. El 22 de març de 2017 va publicar Maria-Mercè Marçal. Una vida (Galaxia Gutenberg), la primera biografia de Maria-Mercè Marçal.

MIQUEL DE PALOL

És un arquitecte, poeta i narrador català, fill de l'arqueòleg Pere de Palol i Salellas i nét del també escriptor Miquel de Palol i Felip. Fou president de l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya. La seva primera novel·la en català, El jardí dels set crepuscles, va merèixer l'any de la seva publicació (1989) gairebé tots els premis que s'atorguen en llengua catalana. L'any 1994, guanyà el premi Ciutat de Barcelona amb la novel·la Ígur Neblí. L'any 1997, gràcies a El Legislador, obtingué el premi Josep Pla. L'any 1998, guanyà el premi Sant Jordi amb El Quincorn: una història romàntica. El 2006, Palol fou guardonat amb el Premi Joanot Martorell per la novel·la Un home vulgar. L'any 2008 guanya el Premi Mallorca de Narrativa per la novel·la El Testament d'Alcestis i és nomenat Premi Nacional de Literatura el 2010 per la mateixa obra.

XAVIER PLA

És llicenciat en filologia catalana i francesa, i doctor en Lletres per la Universitat de París-Sorbona (París IV) el 1996. És professor de Literatura Catalana Contemporània i Teoria de la Literatura a la Universitat de Girona i col·labora a La Vanguardia i El Temps. És membre del Patronat de la Fundació Josep Pla, de Palafrugell, des del 1998, i ha editat llibres de Josep Pla, Eugeni d'Ors i Eugeni Xammar. El 2014 edità i prologà La vida lenta. Notes per a tres diaris (Destino), un llibre inèdit que recull les anotacions de Josep Pla els anys 1956, 1957 i 1964. El 2015 fou guardonat amb el Premi Nacional de Cultura «per la seva tasca de recerca i la seva mirada acadèmica a la creació d'un dels grans autors de la literatura catalana de tots els temps».

CARME RIERA

És catedràtica de literatura espanyola i escriptora en llengua catalana. Es donà a conèixer l'any 1975 amb la publicació del llibre Te deix, amor, la mar com a penyora, considerat un best-seller de la literatura catalana.Va ser escollida membre de la Real Academia Española a l'abril de 2012.A banda de la producció narrativa, la fecunda activitat literària de Carme Riera, en paral·lel a l'activitat docent i investigadora a la UAB, comprèn obres en gèneres tan diversos com l'assaig i la crítica literària. Riera va escriure remarcables estudis sobre els poetes de l'escola de Barcelona Carlos Barral, Jaime Gil de Biedma i José Agustín Goytisolo, guions de ràdio i televisió, literatura infantil i juvenil i dietarisme. També destaca com a traductora al castellà.

ENRIC SÒRIA

Assagista i poeta valencià. És llicenciat en Història per la Universitat de València. Ha treballat com a cap de redacció de cultura en el setmanari El Temps (1985-1988), traductor en la Diputació de València (1989-1997), redactor del diari Avui (1997-2001) i professor en la Universitat Ramon Llull (des de 1999). Com a escriptor, ha guanyat el Premi València el 1983 amb Varia et memorabilia, el Premi de la Crítica de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i Premi Carles Riba amb L'instant etern (1999) i L'espill de Janus (2000) (Premi Crítica Serra d'Or d'assaig, 2001). És autor del dietari Mentre parlem: fragments d'un diari iniciàtic (1990), obra guardonada amb el Premi Joanot Martorell de 1990 i amb el Premi Crítica Serra d'Or de dietari de 1992, i el 2004 ha estat premiat amb el Carles Rahola d'assaig per La lentitud del mar (Dietari 1989-1996) que també va ser premiat amb el Premi Crítica Serra d'Or de dietari el 2006. Des d'abril de 2016 és director de la Biblioteca d'Autors Valencians de la Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació.