UnanovaConstitució.cat

El jutge de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal ha presentat la proposta de constitució per a l'estat català que ha preparat amb un grup de deu juristes. Una presentació que ha comptat amb la presència i participació de Joan Matamala, president de la Fundació Llibreria Les Voltes; Sebastià Sardíné, advocat i membre de la sectorial de juristes de l'ANC; Oriol Vidal-Aparicio, professor de ciències polítiques, impulsor deconstitució.cat. L'acte l'ha iniciat Patrícia Gabancho, vicepresidenta de l’Ateneu Barcelonès.

La proposta de constitució de l'equip de Santiago Vidal estableix, per exemple,  que Catalunya serà una república parlamentària amb una única càmera, que el català serà oficial i l'espanyol serà reconegut llengua cooficial i que Catalunya no tindrà exèrcit. A més, especifica que un any després de ser aprovada la constitució, els ciutadans amb arrels fora de Catalunya podran demanar la doble nacionalitat catalana i espanyola. 

Pel que fa a la llei electoral, ha explicat que hi hauria limitació a dos mandats, que els partits no tindrien finançament públic i que hi hauria llistes obertes. I ha que la constitució catalana serà fàcil d'esmenar. Si els ciutadans recullen 500.000 signatures podran proposar modificacions de tots els articles i el parlament ho haurà d'admetre a tràmit i debatre-ho. Ara, en canvi, si es presenta una iniciativa legislativa popular (també amb 500.000 signatures), el parlament vota primer si l'admet o no. 

A més, ha detallat que "el partit o llista que aconsegueixi màxima acceptació ciutadana tindria majoria d'escons, però mai més del 49%". Així, el partit guanyador sempre hauria de negociar amb altres de l'oposició, i per això "s'impediria l'error d'algunes democràcies en què, si un partit aconsegueix la majoria absoluta, el poder legislatiu deixa de representar el poble i representa aquell partit". I ha criticat que la Constitució Espanyola descriu Espanya com una democràcia formal amb divisió de poders, "però en la pràctica estan en mans dels mateixos partits o dels mateixos grups de pressió".

Un altre punt fa referència a la situació dels funcionaris de l'estat. Vidal ha explicat que s'obriria una període transitori de tres anys perquè els treballadors de l'estat espanyol poguessin decidir si volen demanar el trasllat fora de Catalunya o es volen quedar. En cas de voler continuar a Catalunya, passaran a ser funcionaris de l'estat català i caldrà cercar-los plaça.

PROCÉS PARTICIPATIU

La Fundació Llibreria Les Voltes ha habilitat la web www.unanovaconstitucio.cat perquè els ciutadans puguin introduir esmenes i votar individualment els 97 articles de la proposta de constitució per a una Catalunya independent. El president de la fundació, Joan Matamala, ha dit que la web permet que els usuaris que es registrin esmenin o afegeixin un màxim de cinc articles i votin la resta amb una puntuació de l'1 al 5.

Durant el procés participatiu, que podria allargar-se fins a finals del 2015, les propostes seran administrades per poder redactar un document que s'entregarà a les institucions. Ha detallat que els ciutadans podran introduir comentaris de fins a 3.000 caràcters que tindran un títol de fins a 140, i seran classificats en el document a través de la web, en què col•laboren l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Òmnium Cultural i el Cercle Català de Negocis.

Santiago Vidal ha confiat que el Parlament --la institució que hauria de redactar una eventual constitució-- tingui en compte les aportacions dels ciutadans i de la societat civil. Ha ressaltat que el text definitiu que presentaria el Parlament hauria de ser ratificat pels catalans a través d'un referèndum, i per això podrien expressar-se si consideressin que no inclou les aportacions ciutadanes. El jutge ha remarcat que ell i el seu equip han impulsat l'esborrany de constitució des de la societat civil i sense encàrrec, i per això el projecte no té la legitimitat necessària, ja que la institució que haurà d'acordar el text és el Parlament, ha insistit.

Afegeix un nou comentari

Inicieu sessió per a enviar comentaris

Fes-te'n soci