Presentació del llibre Sí-Sí o Sí-No. Sanchis versus Sardà, d’Àstrid Bierge

“Sí-Sí o Sí-No. Sanchis versus Sardà”. Aquest és el títol de l’obra que ha presentat a l’Ateneu, l’escriptora Àstrid Bierge, i l’editor de Deu i Onze Edicions, Pep Lloveras. Un acte on els periodistes Vicent Sanchis i Xavier Sardà, han exposat, subratllat i fins i tot teatralitzat els diversos arguments que defineixen les seves respectives posicions, sobre la pregunta doble de la consulta del 9 de novembre.

És més fàcil marxar d'Espanya o canviar-la? Hi haurà consulta? Com pot reaccionar l'estat espanyol? Davant d’aquestes i d’altres qüestions, Vicent Sanchis ha argumentat la seva postura independentista mentre que Xavier Sardà, per la seva banda, ha defensat la seva posició federalista.

Àstrid Bierge, autora de l’obra, ha destacat que el procés d’elaboració del llibre, construït a partir de l’edició de les converses gravades entre aquests periodistes, “ha estat molt divertit”. 

Bierge ha subratllat que gairebé no hi ha intervingut perquè un cop proposats els temes, Sanchis i Sardà, “ho sabien fer molt bé per anar alternant els ritmes, canviar de tema i enllaçar-ho tot plegat”. A més, ha subratllat que és un llibre fidel al tipus d’expressions de cadascú i que procura reflectir la personalitat de cada comunicador.

Sardà ha reconegut irònicament que en un primer moment va rebutjar fer el llibre, “pel seu poc potencial econòmic” i per la poca conveniència d’exposar les seves posicions que actualment “no estan massa de moda”. I s’ha presentat com “algú que no se sent massa persuadit del procés sinó més aviat té la utopia d’un estat federal”.

Sanchis i Sardà han explicat que no es coneixien personalment fins el moment, i que va ser una paella conjunta a casa del pintor Joan Pere Viladecans que va decantar ambdós periodistes a tirar endavant aquesta obra, basada en “una dialèctica directe, oberta i sincera”. 

Segons Sardà és un conjunt converses que no busquen la raó sistemàticament sinó que procura fer un diagnòstic de la realitat i s’hi denota “l’esforç de buscar territoris amb una veritat comuna”. 

Vicent Sanchis ha exposat que “hi ha una gran coincidència amb la mirada, amb el bon humor, les ganes de viure i les ganes de parlar i entendre’s”. Però ha advertit que hi ha una “discrepància molt forta”. Sardà viu “amb molta angoixa i preocupació tot el procés” mentre que ell ho viu de manera “desinhibida, tranquil·la perquè ve del País Valencià amb un futur tant terrible que qualsevol altre cosa li sembla agradable”.

Sanchis i Sardà han debatut amb seriositat i apassionadament al llarg de l’acte. Però també amb humor i certes dosis d’espectacle, les diverses qüestions relacionades amb el procés d'emancipació que viu Catalunya.

Afegeix un nou comentari

Inicieu sessió per a enviar comentaris

Fes-te'n soci

Actes relacionats