Ponències

Banner Programa IV Jornada

———————————————————————————————————————————

09:00-09:30 h. Recollida d’acreditacions

———————————————————————————————————————————

09:30-09:40 h. Benvinguda

Jordi Coca
Bibliotecari de Junta de l’Ateneu Barcelonès

———————————————————————————————————————————

09:40-10:35 h. Conferència inaugural: Reuse of digital heritage in the library, today and tomorrow. The case of the National Library of Netherlands (amb traducció simultània)

Lotte Wilms
Koninklijke Bibliotheek (Països Baixos)

———————————————————————————————————————————

10:40-11:30 h. Càpsules:

Càpsula I. L’explotació dels fons patrimonials en la societat de la informació. Drets i deures del servei públic (Sala Josep Maria de Sagarra)

Josep Matas (Legalment)

Quina explotació es pot fer del patrimoni digitalitzat? Es pot deixar lliure sense cap contrapartida? És legal? La digitalització i difusió de les col•leccions i fons patrimonials estan avalats per la llei, que a la seva vegada té un conjunt de exigències. A la càpsula s’analitzaran aspectes legals rellevants per a la realització de serveis de reutilització i de  la explotació del patrimoni digital, també es parlarà de noves consideracions de la Directiva sobre els drets d’autor en curs d’elaboració.

Càpsula II. Creació i prototipatge de nous serveis (Sala Jacint Verdaguer)

Daniel Lombraña (Scifabric)

Com iniciar un nou projecte? Com encertar amb les necessitats canviants dels usuaris? El prototipat és una metodologia que ens permet construir un projecte en viu i en directe. Poden haver errors, però el coneixement extret per mitjà d’aquest mètode serà el més valuós de tots, perquè ens permetrà entendre el problema en la seva totalitat, sense diluir-lo. Des de Scifabric es mostrarà la metodologia utilitzada a institucions com la del  British Museum i la British Library per a recuperar, analitzar i compartir les dades dels seus arxius.

Càpsula III. Eines per a la reutilització de patrimoni: Timemapper (Sala Pompeu Fabra)

Luis Cano (ABC)

Existeixen alternatives als repositoris digitals per a la reutilització i difusió de continguts? Hi ha nombroses eines per a mostrar els fons patrimonials en un format accessible als usuaris, comprensible i visualment atractiu, sense necessitat de coneixements de disseny ni de programació. Un exemple es TimeMapper, una eina online que uneix la navegació per mitjà d’una línia de temps i d’un mapa per a presentar continguts, que poden incloure textos, imatges i enllaços. En el diari ABC s’han utilitzat amb èxit, especialment en temes d’Història, on tan útils resulten les referències del temps i de l’espai.

Càpsula IV. Per on començar? Projecte de reutilització de dades (Sala d'Actes Oriol Bohigas)

Elena Sánchez (Biblioteca Nacional de España)

Quin és el camí que han de recórrer les institucions que aposten per la reutilització? Per a la Biblioteca Nacional de España la  reutilització de continguts patrimonials digitals és una de les línies d’acció estratègica. Les noves formes de narrar, aprendre o d’investigar en el context digital són el motor dels seus projectes de desenvolupament tecnològic i de generació de coneixement. A partir de la seva experiència es veuran les fites i els problemes que hi ha en aquests projectes.

———————————————————————————————————————————

11:30-12:00 h. Pausa cafè

———————————————————————————————————————————
12:00-13:30 h. Debat: Reutilització i futur: barra lliure?

Eugènia Serra (moderadora)
Biblioteca de Catalunya

Luis Collado
Google

Patricia Riera Barsallo
CEDRO

———————————————————————————————————————————

13:30-13:45 h. Crònica d’un convidat

Albert Burzón
Burzon Comenge

———————————————————————————————————————————

13:45-14:00 h. Cloenda

Eulàlia Espinàs
Gerent de l’Ateneu Barcelonès

———————————————————————————————————————————

Patrocinadors

Els patrocinadors de la Jornada

A les anteriors Jornades...

Conferència sobre dades obertes

Conferència sobre georeferenciació

Presentació Europeana

Conferència sobre el futur de les Biblioteques Patrimonials

Conferència sobre storytelling