Arxiu de la paraula

Fragment de l'Arxiu de la Paraula

L’Arxiu de la Paraula de l’Ateneu Barcelonès és el resultat de la digitalització del material audiovisual generat per l’Ateneu Barcelonès des dels anys 70 fins a l’actualitat. Es vol posicionar com a eina de referència per a les intranets docents de les nostres universitats, en un fons de consulta per als treballs de recerca dels nostres batxillers i en una documentació de primer ordre per a periodistes i ciutadans.

Aquest fons d’incalculable valor pel seu caràcter únic i singular es troba compost per les prop de 4000 cassets sonores amb actes enregistrats a l’Ateneu durant els anys setanta, vuitanta i noranta, i pel nou material audiovisual que es genera periòdicament, fruit de les més de 400 activitats que es programen anualment a l’entitat. Activitats, en gran part de producció pròpia, l’origen de les quals és la dinàmica de les diferents seccions que dinamitzen el dia a dia de l’Ateneu. El fons es completa amb d’altres activitats, fruit de la col·laboració amb diferents entitats o associacions rellevants de la ciutat.

Actualment, el portal compta amb conferències realitzades durant les dècades de 1970 i 1980 on hi podem trobar persones de gran rellevància: polítics com Heribert Barrera o Antoni Siurana, historiadors i intel·lectuals com Isidre Molas, Joan Alegret o Richard Lowenthal i escriptores com Carme Riera i Teresa Pàmies. En aquests moments ja són accessibles més de 2.300 conferències en àudio i vídeo i que constitueixen un fons cultural molt significatiu ara a l'abast dels investigadors en àmbits com la història, la literatura, l'economia o la filosofia.

Fragment de l'edició d'un àudio

 

  • Digitalitzar el fons en suport magnètic (cintes que van de 1973 a 2004).
  • Difondre per Internet els continguts digitalitzats i crear els circuits de captació dels nous continguts nascuts digitals.
  • Posar en valor la producció audiovisual de la institució al llarg de la seva història recent, posicionant l'entitat com a lloc de referència en l'àmbit cultural català i espanyol per estudiar la societat civil catalana en els darrers quaranta anys.
  • Fomentar la participació dels ciutadans per mitjà de les xarxes socials i la creació de nous continguts.

Els continguts del repositori s’organitzen al voltant de diferentes agrupacions temàtiques (col·leccions) que apleguen els actes, cicles, col·loquis, xerrades o debats de les diferents seccions de l'entitat: Secció d’Arts Visuals, Secció de Ciència i Tecnologia, Secció de Cinema, Secció d’Economia, Secció d’Estudis Polítics, Jurídics i Socials, Secció de Filosofia, Secció d’Història, Secció de Llengua i Literatura, Secció de Música, Secció de Teatre i Secció d'Ecologia i Recursos Naturals.