El segle XXI: La modernització de la institució (2000-2014)

La presència de l’Ateneu s’estén, per primera vegada, a Internet amb una web l’any 2001. Dos anys després, la candidatura a la presidència de l’arquitecte Oriol Bohigas, sota el nom Omplim de futur l’Ateneu, guanya les eleccions. Una junta renovadora i modernitzadora per una entitat que es troba en plena crisi de socis.

Una de les primeres iniciatives que es prenen és tornar la dotació econòmica al Premi Crexells, que havia perdut. D’aquesta manera en la seva 34a edició, atorgada a l’escriptor Joan-Lluís Lluís, el premi de novel·la torna al seu antic prestigi i legitimitat, després de dècades d’oblit institucional.

L’any 2006 marca el centenari del trasllat de la institució al carrer Canuda. En conseqüència, comença un ambiciós projecte de renovació de la biblioteca. A més a més, es publica el llibre l’Ateneu i Barcelona, 1 segle i mig d’acció cultural que recull detalladament la seva àmplia història i l’Ajuntament dóna els noms de dos carrers a dos ateneistes destacats: Francesc Pujols i Josep Pous i Pagès. Un any després, el govern municipal atorga la Medalla d’or al Mèrit cultural i el Premi León Felipe, de la fundació homònima i l’Ateneo de Madrid.

Usuaris de la biblioteca

Usuaris de la biblioteca

L’any següent s’inauguren les obres de modernització de la biblioteca i el 2008 seran acabades. Aquestes gaudiran d’un gran reconeixement, com ara els premis Catalunya Construcció i el FAD 2008 del jurat d’opinió, en la modalitat d’interiorisme. La reforma culmina amb la instal·lació del mural “La porta dels lectors” de l’artista Frederic Amat a la porta de la biblioteca.

Les remodelacions de la Junta de Bohigas segueixen un any més, durant 2009 es va recuperar l’antiga façana del segle XVIII del Palau Savassona i es va modernitzar tant la sala Verdaguer com la sala d’Actes (que acabarà rebent el nom del mateix Oriol Bohigas) amb un nou equipament tecnològic. Les obres tenen un impacte en l’obertura de la institució, que deixa de ser considerada com a elitista i antiquada, i comença a acollir cada cop més ateneistes. 

Porta dels lectors de Frederic Amat

“La porta dels lectors” de l’artista Frederic Amat

D’aquesta manera, l’Ateneu Barcelonès encara l’any 2010 el seu 150è aniversari. La instal·lació d’un mural pictòric d’Alfons Borrell  a l’entrada de la sala d’actes i la publicació de Testimonis artístics i l’Ateneu Barcelonès, una entitat per al s. XXI són algunes de les moltes accions que es duen a terme com a commemoració. També són destacables el cicle de conferències Catalunya 2050, sobre el futur del país, i la iniciativa Apadrina un llibre. Com a retrospectiva, l’any 2012, s’estrena el film documental: L’Ateneu, la porta de les idees.

En aquests últims anys l’Ateneu ha incrementat la seva presència a les xarxes socials, sota les juntes de l’economista Francesc Cabana i l’historiador Jordi Casassas. Una web renovada, canal de Youtube i perfils a Twitter no fan més que anunciar l’arribada del projecte @teneuhub el 2013. Un projecte que es traduirà amb un portal web participatiu per completar la missió de l’Ateneu, connectar persones i coneixement també en l’àmbit virtual.





Període anterior: L'arribada de la democràcia a l'Ateneu (1975-2000)