Història del Premi Crexells

Premi Crexells

El premi Joan Crexells de novel·la catalana és un dels premis de més prestigi de les lletres catalanes, que enguany commemora el seu 90è aniversari des de la seva creació. En realitat, els premis literaris, en sentit modern, neixen amb el Crexells de novel·la, atorgat des de 1928 en memòria del filòsof Joan Crexells i destinat a la millor novel·la escrita en català. Va ser el primer premi modern instuït a Catalunya i segurament també a Espanya, inspirat en grans premis literaris del moment que se celebraven arreu d’Europa.

Entre els seus impulsors es troben Pere Rahola, Joaquim Borralleras, Enric Jardí i Carles Capdevila, membres de la primera comissió gestora del premi. Els primers anys es va crear gran expectació mediàtica al voltant del premi, sobretot en la primera edició, en la qual el Premi va quedar desert, després que el jurat considerés que no hi havia cap obra mereixedora del guardó.

En la seva primera etapa van ser guardonats Joan Puig i Ferreter per El cercle màgic (1929), Miquel Llor per Laura a la ciutat dels sants (1930), Josep M. de Sagarra per Vida privada (1932) o Mercè Rodoreda per Aloma (1937), entre  d’altres.

L’any 1932, constituïda ja la II República, la Generalitat acordava amb l’Ateneu la conversió del Crexells en un premi nacional de novel·la.

El premi s’ha celebrat cada any des de 1928, tret dels anys 1939-1981 en els quals la dictadura franquista va prohibir totes les manifestacions literàries i culturals en català. El 1981 es va reprendre la dinàmica del premi i s’ha mantingut de forma constant fins avui. Entre els principals promotors d’aquesta represa es troben Martí Sans Orenga o Josep Ramoneda.

En aquesta segona etapa s’han endut el Premi autors com Miquel de Palol per El jardí dels set crepuscles (1989), Jaume Cabré per Senyoria (1991), Carme Riera per Dins el darrer blau (1994) o Ferran Torrent per Societat limitada (2002).

Al 2009 s’enceta una tercera etapa, que amplia la participació ciutadana en l’elecció del Premi. Aquell any va guanyar el Premi Joan Francesc Mira per El professor d’història. I a partir de l’any 2017 es recupera la tria exclusiva de l’obra per part del jurat del premi.

Enllaços d'interès

Exposició "Premi Crexells"