ACTE SUSPÈS Guerra Rússia - Ucraïna: retorn a la guerra freda?

Data: 

11/05/2022 - 18:30
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Organitzador: 

Acte conjunt de la secció d’Estudis Polítics i la secció d’Història.

Atenció: per motius de salut, se supèn aquest acte. 

Llibert Ferri, periodista, corresponsal de TV3  a la  Unió Soviètica i  Federació Russa, i Abel Riu, politòleg especialitzat en l’espai post-soviètic i president del Catalonia Global Institute.

Presenta: Marta Chavarría, adjunta de la secció d’Estudis Polítics, Jurídics i Socials, i Narcís Argemí, ponent de la secció d’Història.

Tot just quan va començar la guerra de Rússia contra Ucraïna, vàrem fer una conferència, a càrrec d’Abel Riu, que ens permeté conèixer els antecedents històrics i polítics que hi ha darrere d’aquest conflicte. Després de dos mesos de guerra, destrucció, exili i mort, sembla que el clam dels pobles de gairebé tot el món, no aconsegueix aturar un enfrontament que va començar desigual pel que fa a les forces militars i que cada dia que passa es mostra més cruel amb la població civil.

Com va dir el president ucraïnès Volodímir Zelensky, les Nacions Unides serveixen de ben poc per aturar el conflicte. Sembla que les sancions dels països occidentals tampoc no donen resultats, si més no, a curt termini. És la Xina qui té a les seves mans la clau per obrir la porta a una solució negociada? Serà el poble rus, quan estigui ben informat, qui es pronunciï al respecte? En tindrà prou Putin amb conquerir el Donbass i assegurar la neutralitat de l’Estat ucraïnès? O tot això és només el principi d’un malson que encara pot ser molt més llarg?