BCNegra A quemarropa

Acte en streaming

Data: 

26/01/2021 - 18:00
Afegir al Calendari

Organitzador: 

ICUB amb la col·laboració de l'Ateneu Barcelonès

La novel.la d’enigma, la novel.la policíaca psicològica, el hard-boiled, la novel.la d’espies, el thriller... Qui ho ha dit, que només hi ha un tipus de literatura criminal? Jordi Canal i Àlex Martín, dos grans coneixedors del gènere, s’han aventurat a analitzar els diversos aspectes que adopta. Són els autors de Trets per totes bandes (A quemarropa, en la versió castellana), un assaig que, en aquest primer volum, està dedicat a l’època més clàssica de la literatura negra i policíaca, és a dir, la que va des dels orígens fins als anys setanta del segle passat. Tot, per posar una mica d’ordre en aquesta pluja de subgèneres i corrents de la novel.la de crims. Els grans del gènere (clàssics policíacs com Edgar Allan Poe, els mestres del hard-boiled com Dashiell Hammett o bé Georges Simenon...) desfilen per les pàgines d’aquest llibre, els autors del qual protagonitzen ara un vespre de saviesa literària i criminal en viu i en directe que no s’hauria de perdre cap aficionat al gènere. Aquest 2021, els lectors tindran disponible també a les llibreries el segon volum de Trets per totes bandes, que abastarà des dels anys setanta fins a l’actualitat. Es pot demanar més?

Hi participen:

Jordi Canal, estudiós de la novel.la negra, va dirigir la biblioteca La Bòbila de l’Hospitalet fins al 2018 i la va convertir en una referència per al gènere. Ha escrit amb Àlex Martín Escribà assajos com La Cua de Palla: retrat en groc i negre (2011) i Trets per totes bandes (2019).

Àlex Martín fa classes de Llengua i Literatura Catalanes a la Universitat de Salamanca, on codirigeix el Congreso de Novela y Cine Negro. És autor d’assajos i d’articles i ha firmat llibres com Rafael Tasis, novel.lista policíac (2015) o Jaume Fuster, gènere negre sense límits (2018). Dirigeix la col.lecció “Crims.cat” de l’editorial Alrevés.

Ho modera:

Jesús Lens és un escriptor i periodista que dirigeix el festival de literatura negra Granada Noir, i, a més, és un enamorat del cinema i dels viatges. Ha escrit Hasta donde el cine nos lleve (2009), Café-Bar Cinema (2011) o Ríos de celuloide (2018), entre altres obres.