La Caputxinada, 50 anys de la seva celebració

Data: 

07/03/2016 - 19:00
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Secció: 

Organitzador: 

Ateneu Barcelonès
Grisos a la UB

Amb Joan Botam, pare provincial dels caputxins de Catalunya; Carles Santacana, historiador i vocal de l’Ateneu Barcelonès; Pau Verrié, enginyer; Carme Trilla, economista, i Jordi Casassas Ymbert, president de l’Ateneu Barcelonès i historiador. Presentador: Joan Solé, ponent de la Secció.

Moviment estudiantil. Un element fonamental de contestació al règim es troba en el moviment estudiantil, que des dels anys seixanta va manifestar clarament el seu contingut antifranquista. En aquest sentit, el 1966, en un acte celebrat al convent dels Caputxins de Sarrià, l’anomenada caputxinada, va néixer el Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB), el qual va acabar amb l’hegemonia del sindicat franquista (SEU) i va esdevenir el dinamitzador de la protesta estudiantil.

El setge i posterior assalt policial al convent dels Caputxins de Sarrià (març de 1966) suscità un moviment unitari de solidaritat política i ciutadana que fou el germen de la Taula Rodona Democràtica, i reforçà la incorporació a la lluita antifranquista d’importants sectors eclesiàstics i professionals.