El cas de Catalunya: com NO s’ha de gestionar mai una crisi d’autodeterminació

Data: 

04/10/2018 - 19:00
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Secció: 

Organitzador: 

Organitzat amb la col·laboració de la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani

El plet sobre la secessió de Catalunya ha fet aflorar el debat sobre l'autodeterminació de les nacions. Com s'ha de resoldre una crisi d'autodeterminació? Quins factors hi intervenen? És possible trobar una solució pactada en aquests litigis tan complexos?

Allen Buchanan és professor emèrit James B. Duke de Filosofia de la Duke University (EUA) i professor de Filosofia del Dret Internacional a la The Dickson Poon School of Law del King's College London. La seva àmplia trajectòria en filosofia moral i política l’ha portat a escriure principalment sobre qüestions de bioètica i justícia internacional, inclòs el problema de l’autodeterminació nacional. És fellow del The Hastings Center, una de les institucions de recerca en bioètica més importants del món i fins l’any 2000 va ser membre del Consell Assessor del National Human Genome Research Institute

Buchanan és un dels teòrics sobre els processos de secessió més reconeguts internacionalment des que va publicar "Secession: the Morality of Political Divorce" (1991), text pioner sobre la qüestió. També és autor de Self-Determination and Secession (2003), on amplia els seus punts de vista després dels casos de Lituania i el Quebec, entre d'altres.

Presenta: Jordi Jiménez Guirao, ponent de la Secció Filosofia Ateneu Barcelonès

Conferència en anglès