El control de les dades: més internet, més democràcia?

Respondre a la pregunta sobre qui és (i serà) propietari de les dades que generen els dispositius intel·ligents que utilitzem és la clau econòmica i política del futur. Perquè les dades s’han convertit en l’actiu bàsic d’empreses com Google i Facebook. Així ho considera Evgeny Morozov (Bielorússia, 1984) un dels principals investigadors en els efectes d’internet en la política i la societat, que va inaugurar a l’Ateneu Barcelonès el dijous 25 de setembre el cicle Futur(s), organitzat per Obra Social ‘la Caixa’ i l’Ateneu Barcelonès.

Però en quin sentit és pervers que poques empreses en mans privades acaparin les dades dels ciutadans? Per Morozov, quan més sàpiga Google de nosaltres (a través del buscador o del correu electrònic Gmail), millor podrà predir quin tipus d’informació podem necessitar de cara el futur “i si depengués d’ells no necessitaríem ni tan sols entrar al seu buscador perquè l’empresa ja s’hauria avançat a les nostres necessitats. Això ens estalviaria molt de temps i ens podria fer la vida més fàcil. Però a quin preu?”

Segons Morozov, autor de ‘El desengany d’internet els mites de la llibertat a la xarxa’ (Destino 2012), davant d’aquesta situació i partint de la base que les nostres dades tenen un valor econòmic, tenim dues opcions com a societat: convertir-nos en emprenedors i vendre les nostres dades o deixar que el negoci el facin les grans corporacions. Tot i així, la pregunta segueix sent la mateixa: “Què succeeix amb la nostra humanitat quan comencem a comercialitzar amb les nostres dades privades? I quines són les conseqüències polítiques i socials de convertir les dades en una transacció econòmica?

En aquest sentit, segons Morozov, els governs també hi tenen un paper important. S’han adonat que tenen moltes dades dels seus ciutadans, i que aquestes tenen un preu, “de manera que les dades s’han convertit en la darrera frontera de la privatització pels governs”. I, per tant, el proper pas és comercialitzar tot aquest volum d’informació, deixant als ciutadans desprotegits.

Així doncs, la clau està en com els governs utilitzaran totes aquestes dades. Per exemple en els serveis socials. “Monitoritzant tot el que fem podríem fer funcionar els serveis socials d’una manera diferent, per exemple a partir de la prevenció”, com ja s’apunta a Gran Bretanya. “És a dir que la responsbilitat de la salut la tingui el pacient, de manera que es puguin castigar les persones que no segueixen les regles.  Aleshores podríem arribar a un escenari pervers “en el que les institucions no vulguin parlar amb tu perquè la teva reputació online no és bona. I això és horrible”.

Per aquest investigador no es tracta d’abandonar de cop i volta la tecnologia o de deixar d’utilitzar Google, “que és extremadament útil”, sinó de plantejar-nos com a societat responsable què en fem de l’ingent volum de dades que generem cada dia i que ara estan en possessió de molts pocs, per què ens poden ser útils, i en quines mans han d’estar. Per això, Morozov conclou que “tot el que és tecnològic és profundament polític, perquè del que es tracta és de “saber com els diners es relacionen amb el temps i aquest amb les dades. És a dir la manera com les dades es converteixen en temps i el valor monetari que això té”.

Veure la conferència: El control de les dades: més internet, més democràcia? amb Evgeny Morozov

[Cicle Futur(s)]

Afegeix un nou comentari

Inicieu sessió per a enviar comentaris

Fes-te'n soci

Actes relacionats

Galeria de fotografies a Flickr

  • Evgeny Morozov, un dels principals investigadors dels efectes d’internet en la política i la societat
  • L'investigador i escriptor Evgeny Morozov
  • Evgeny Morozov, un dels principals investigadors dels efectes d’internet en la política i la societat
  • Evgeny Morozov
  • Presentació del cicle Futur(s) a càrrec del President de l'Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas
  • Presentació del cicle Futur(s) a càrrec del President de l'Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas
  • Presentació del cicle Futur(s)
  • Presentació del cicle Futur(s)
  • Intervenció d'Evgeny Morozov