Espanya, Marroc, Sàhara Occidental i Algèria: l’equació impossible?

Data: 

04/04/2022 - 18:30
Afegir al Calendari

Sala: 

Tipologia: 

  • Actes de la Junta Directiva

Accés: 

Obert

Organitzador: 

Ateneu Barcelonès

La carta enviada pel president del govern Pedro Sánchez al rei del Marroc Mohamed Vl el passat 14 de març en la que es recolza el pla marroquí pel Sàhara Occidental és quelcom més que un nou episodi en les intricades relacions d'Espanya amb els seus veïns magribins. El seu contingut introdueix un canvi rellevant en la línia de política exterior seguida fins ara per Espanya respecte a un conflicte internacional gestionat per Nacions Unides i sobre el qual la societat espanyola i catalana s'ha mobilitzat durant les darreres dècades.

Les relacions entre Espanya i els seus veïns del sud són d'especial importància, també per a Catalunya. D'elles depenen les polítiques migratòries, el comerç de centenars de petites i mitjanes empreses, o el gas que utilitzem a les nostres llars. En els darrers anys les males relacions entre Algèria i el Marroc han dificultat un desenvolupament normalitzat de la política exterior espanyola. El conflicte del Sàhara Occidental, en espera de la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, és un dels temes de fons més importants que afecta aquestes relacions bilaterals i al conjunt de la regió.

En aquesta taula rodona s'analitzarà per part de destacats especialistes els principals factors que incideixen tant en aquest canvi de rumb com en el conjunt de les relacions a quatre bandes: Algèria, Marroc, Espanya i Front Polisario. Durant la sessió es tractaran aspectes relatius a la política exterior espanyola, política energètica i relacions Algèria-Marroc-Front Polisario.

Hi intervindran: Eduard Soler, especialista en l’àrea mediterrània, CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs); Aurèlia Mañé, professora de política econòmica, Universitat de Barcelona, i Ali Lmrabet, periodista independent (Middle East Eye i Politics Today).

Modera: Blanca Camps Febrer, professora de Relacions Internacionals, (Blanquerna-URL).

L'acte és obert tothom.