Florian Verweij, piano

El pianista Florian Verweij a Barcelona

Data: 

24/03/2023 - 18:30
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Secció: 

@Marije van den Berg

El jove pianista holandès Florian Verweij actua per primer cop a Barcelona amb un programa que traça el desenvolupament del repertori per a piano sol des de mitjans del s.XIX al tombant de segle, passant per Alemanya, Rússia i França.

De Robert Schumann sentirem dues obres breus, l’Arabesca i la Toccata: lírica i somiadora la primera, extremadament virtuosa i vigorosa la darrera. Entremig, les tres Peces de fantasia op.111 formen una mostra excel·lent de l’univers romàntic del compositor alemany, amb un inici apassionat i tempestuós, un intermedi líric d’una senzillesa corprenedora i un final en forma de marxa.

Estampes de Claude Debussy és un cicle de tres peces de caire impressionista i orientalista. Foren estrenades pel pianista lleidatà Ricard Viñes a París el 1903. Pagodes utilitza escales pentatòniques i melodies d’Indonèsia per imitar el gamelan (conjunt tradicional de Java i Bali que Debussy va conèixer a l’Exposició Universal de París de 1889), La soirée dans Grenade evoca la ciutat andalusa amb l’escala aràb i arpegis reminiscents de la guitarra espanyola, i Jardins sous la pluie s’inspira en la imatge d’un jardí de Normandia assotat per una violenta pluja i fa ús de dues tonades tradicionals.

Completa el programa la Gran Sonata en sol major de Piotr Ilitx Txaikovski, l’obra més gran i ambiciosa del compositor rus per a piano sol. D’estil i dimensions simfòniques (va ser escrita al mateix moment que el cèlebre Concert per a violí), fou un èxit inicialment però després de la mort de Txaikovski va esdevenir una de les obres menys interpretades i conegudes de l’autor. Els seus quatre moviments comparteixen un mateix motiu, introduït a l’inici, que unifica tota l’obra.

Programa

Robert Schumann (1810-1856)
Arabesca en do major, op.18

Fantasiestücke (Peces de fantasia), op.111
I. Sehr rasch, mit leidenschaftlichem Vortrag (Molt ràpid, amb expressió apassionada)
II. Ziemlich langsam (Bastant lent)
III. Kräftig und sehr markiert (Vigorós i molt marcat)

Toccata en do major, op.7

Claude Debussy (1862-1918)
Estampes L.100
I. Pagodes
II. La soirée dans Grenade
III. Jardins sous la pluie

* * *

Piotr Ilitx Txaikovski (1840-1893)
Gran Sonata en sol major, op.37
I. Moderato e risoluto
II. Andante non troppo quasi Moderato
III. Scherzo. Allegro gioscoso
IV. Finale. Allegro vivace