Fuster, agitador d'idees

Cicle Joan Fuster: humanisme i compromís

Data: 

19/10/2022 - 18:30
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Secció: 

Organitzador: 

Institució de les Lletres Catalanes, PEN Català, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut d’Estudis Catalans i Ateneu Barcelonès.

Fuster, inspirat en la tradició provinent de Montaigne, concebia l'assaig com a literatura d'idees. Les idees importen, l'assagista ha d'agitar-les, sospesar-les, examinar-ne la validesa i l'abast. Però el fonament d'aquest exercici és literari. L'assaig és una forma suggerent de la literatura que busca incitar un debat raonable sobre els temes que l'autor ens presenta, assajant-los.

Hi intervindran: Jordi Gràcia, catedràtic de Literatura espanyola de la Universitat de Barcelona i assagista; Lourdes Toledo, escriptora i crítica literària, i Ferran Archilés, professor d’Història Contemporània de la Universitat de València. 

Modera: Antoni Martí Monterde, escriptor i professor de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada de la Universitat de Barcelona.

 

Cicle "Joan Fuster: humanisme i compromís"

El cicle, que va tenir una sessió d'obertura al mes de juny, es desenvolupa a l'Ateneu Barcelonès en quatre sessions durant els mesos d'octubre i novembre. Tindrà tres sessions dedicades a l'obra de Fuster: 16 d'octubre sobre l'assaig, 2 de novembre sobre la poesia i 16 de novembre sobre la relació epistolar de Fuster amb escriptors amics. La última sessió, el 30 de novembre, serà una conversa on Raimon parlarà sobre Fuster.