“Heretar Mauthausen”. Conversa entre Llibert Tarragó i Vicenç Villatoro

Amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.

Data: 

28/01/2022 - 17:00
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

El Memorial Democràtic i l’Ateneu Barcelonès han organitzat una conversa entre Llibert Tarragó, periodista, editor i fill del deportat Joan Tarragó, i el director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro.

Joan Tarragó, impulsor de la biblioteca clandestina de Mauthausen

La conversa girarà a l’entorn de la figura de Joan Tarragó Balcells (el Vilosell, les Garrigues, 1914 - Brive-la-Gaillarde, França, 1979). Tarragó va lluitar a l’exèrcit republicà i es va exiliar a França. Després de passar per diversos camps de concentració francesos, es va allistar a l’exèrcit francès. Va ser detingut pels nazis i enviat al camp de concentració de Mauthausen, el 23 de gener de 1941. Allà va participar en una xarxa de resistència amb altres deportats espanyols i va crear una biblioteca clandestina amb uns dos-cents llibres robats, que amagava en un dels barracons. Molts dels llibres venien en els combois de presoners francesos i italians. Tal com explicava als seus fills, “llegir llibres a l’infern era una manera de sobreviure”. També va organitzar el robatori de menjar i de medicaments aprofitant que estava destinat a la cuina dels SS.

Tarragó va ser alliberat per l’exèrcit nord-americà el 5 de maig de 1945 i va viure a França. Va escriure, amb el seu fill Llibert, el llibre Heretar Mauthausen. Es tracta d’un diàleg entre pare i fill pocs anys abans que Joan Tarragó morís. El volum recull les seves memòries de la reclusió de quatre anys i quatre mesos al camp de Mauthausen.

L’activitat, oberta al públic, tindrà lloc a la Sala Josep Maria de Sagarra de l’Ateneu Barcelonès.