Homenatge a Josep Maria Espinàs

Data: 

25/06/2018 - 19:00
Afegir al Calendari

Sala: 

Tipologia: 

  • Actes de la Junta Directiva

Accés: 

Obert

Organitzador: 

Ateneu Barcelonès

Amb Laura Borràs, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Xavier Pla, professor del Departament de Filologia i Comunicació (UdG), i Xavier Antich, professor del Departament d’Història i Història de l’Art (UdG).

Amb la participació de l'escriptor, Josep Maria Espinàs.

Modera: Joan Maluquer, vicepresident primer de la Junta Directiva de l’Ateneu Barcelonès.

Josep Maria Espinàs, que ja ha fet els 91 anys, compta amb una llarga i fecunda trajectòria que li ha servit per vitalitzar, com pocs ho han fet, la llengua i la cultura catalanes. Els seus més de 90 llibres (Combat de nit, El teu nom és Olga, Una vida articulada, El meu ofici, Temps afegit, Relacions particulars i uns quants Viatges a peu... entre d'altres) i milers i milers d'articles (porta 42 anys escrivint un article  diari) l'han convertit en un dels homes més llegits a Catalunya. Aquesta obra ingent li ha valgut, a més, nombrosos reconeixements com la Creu de Sant Jordi, el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.

Però l'escriptor Espinàs, treballador incansable, no es limita a escriure cada dia, encara ara, des la seva vella Olivetti. La música sempre ha sigut una part molt important de la seva vida: Espinàs va ser un dels fundadors de la Nova Cançó, va dirigir la discogràfica Concèntric i ell mateix va gravar discs cantant cançons pròpies i versions de Brassens. A més a més, és l'autor del Cant del Barça (a ell no li agrada que se'n digui "himne", doncs és una paraula bel·licista).

Espinàs ha escrit, ha cantant, ha fet publicitat, ràdio i televisió. Espinàs pot presumir d'haver estat amic de grans escriptors com Camilo José Cela o Josep Pla. Espinàs, en definitiva, es mereix un homenatge.

Com que tot escriptor, i especialment Espinàs, és un home d'idees i paraules; a l'acte ens acompanyaran Xavier Antich, filòsof, i Xavier Pla, crític literari.