Literatura i gènere: articulacions de la lluita feminista i LGTBIQ+ en la literatura catalana actual

Data: 

19/04/2022 - 18:30
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Secció: 

Organitzador: 

Feminismes i Llengua i Literatura

Hi intervindran: Núria Bendicho, escriptora i llicenciada en Filosofia, finalista del Premi Anagrama de narrativa (2020); Joan Duran, poeta, gestor cultural i doctor en bioquímica, guanyador del Premi Pare Colom de narrativa (2021), i Sebastià Portell, escriptor, especialista en literatura LGTBIQ+ catalana contemporània i Mireia Casanyes, poeta i artista, guanyadora del Premi Ciutat de Manacor de Poesia Miquel Àngel Riera 2021.

Presenta l’acte: Marta Nadal, filòloga i crítica literària, especialista en escriptores catalanes del segle XX.

La literatura és, també, una forma d’expressar, vehicular i visibilitzar la dissidència, una eina per posicionar-se contra el poder, una arma per anar contra la norma i les limitacions: de gènere, d’orientació sexual, d’identitat. En aquest sentit, la literatura catalana contemporània és un mirall perfecte i un exemple sòlid i divers de com l’art del llenguatge ha esdevingut un element clau de la lluita feminista i LGTBIQ+, sobretot a partir de la dècada dels setanta del segle XX.

Un recorregut per les línies estètiques i polítiques de la producció literària contemporània catalana i en català, a través de la discussió, l’estudi i la comparació de les experiències de quatre autors de gèneres literaris i temàtiques ben diferents. Tots ells, però, comparteixen la premissa i la voluntat d’emparaular, tant en els seus textos com en els respectius processos creatius, les violències i desigualtats que molts cossos pateixen sota les diferents formes d’opressió patriarcals de la societat contemporània.