Paisatges en transició energètica: i els valors intangibles?

Cicle “Mites. Converses actuals sobre narratives de poder”

Data: 

25/04/2023 - 16:30
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Per segon any consecutiu, l'Ateneu Barcelonès acull el cicle de conferències organitzat pel darrer curs de Filosofia, Política i Economia de la Universitat Pompeu Fabra.

En aquesta ocasió, el cicle ha estat batejat com: "Mites: Converses actuals sobre narratives de poder". Aquest vol ser un cicle interdiscipliari que reflexioni sobre narratives i sistemes de creences que impregnen el món contemporani des de diverses perspectives, disciplines i concepcions.

Al llarg de vuit jornades, pensadors de renom de diverses disciplines dialogaran sobre quina forma pren el mite en l'actualitat. Es pretén repensar a través de taules de diàleg/converses temàtiques qüestions diverses com la història, el càstig i la reinserció, el paisatge, la sexualitat femenina, la cultura del mèrit i l'acollida a la UE.

En aquesta sessió abordarem la transició energètica. És necessària i urgent, però és incompatible amb la cura del paisatge? Sergi Saladié, Imma Merino i Maria Crehuet posen a diàleg aquesta tensió emfatitzant la dimensió cultural, identitària i simbòlica dels paisatges i aprofitant la capacitat del cinema d’il·lustrar aquest conflicte. Pel·lícules d’èxit recent com Alcarràs (2022) i As Bestas (2022) permeten reflexionar sobre els efectes que la implementació de la transició energètica té sobre els territoris i mostren que, més enllà dels valors estètics i naturals, els paisatges també tenen valors intangibles, que evoquen sentiments i emocions i condicionen el benestar de les persones que els habitem. Davant d’un discurs sovint governat per la urgència –Catalunya se situa a la cua d’Europa en matèria d’energia renovable– i de processos d’implementació de les renovables que sovint passen per alt les dimensions immaterials del territori, aquesta conversa pretén donar a conèixer experiències diverses i, de manera propositiva i constructiva, contribuir a una transició energètica eficaç i justa pels territoris i les persones que hi viuen.

Accedeix al programa