Presentació del llibre Amics de l’ànima. Joan Maragall: Anècdotes i records. A cura de Lluís Quintana Trias

Els llibres dels socis

Data: 

03/03/2022 - 18:30
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

A càrrec de Maria Planellas, doctora en Estudis Lingüístics, Literaris i Culturals per la Universitat de Barcelona i membre del Consell de Redacció de la revista Haidé, i Lluís Quintana Trias, curador del llibre.

Durant molt temps, Joan Maragall (1860-1911) va ser el poeta de l’amor fidel i dels paisatges catalans. Encara ara, per a molta gent, nomes és un nom de carrer a molts pobles del país, el protagonista d’innombrables plaques i làpides i baixos relleus amb una vaca cega, i uns poemes per memoritzar a les escoles. Però els nombrosos estudis que s’han anat realitzant han permès descobrir, també, un poeta amb un món imaginatiu poderós i un periodista que, mostrant una consciència cívica impressionant, va tenir un pes innegable a la seva societat.

Creiem, de tota manera, que encara hi ha aspectes d’aquest autor que queden per conèixer i amb aquest llibre volem contribuir-hi. Ho fem a través de textos escrits per contemporanis que el van tractar: amics com Antoni Roura; joves admiradors que esdevindran autors importants dins del cànon de la literatura catalana com Josep Carner o Josep Maria de Sagarra, o autors incipients que abandonaran la seva carrera literària, però que es consideraran sempre deixebles seus, com Gaziel, Josep Pijoan o Francesc Pujols. I, és clar, Clara Noble, la seva dona.

Presenta: Núria Baños, estudiant de Filologia catalana a la UAB.