Pròleg a La matemàtica de la història d’Alexandre Deulofeu. Francesc Pujols, estudi i edició de Max Pérez i Alba Padrós

Data: 

18/09/2018 - 19:00
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Organitzador: 

Fundació Francesc Pujols, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Jaume Torrent, editor de Cal·lígraf, Ramon Alcoberro, professor de Filosofia (UdG), i Jordi Jiménez, ponent de la Secció de Filosofia.

Aquesta obra és un homenatge a l’amistat entre Francesc Pujols (1882-1962) i Alexandre Deulofeu (1903-1978). Es tracta d’un filòsof i un historiador: l’un, el fundador de la "pantologia"; l’altre, el descobridor de la "matemàtica de la història".

Pujols va prometre un pròleg per a l’obra de Deulofeu, un comentari filosòfic de la matemàtica de la història, la teoria que l’autor va elaborar sobre les civilitzacions i els cicles històrics i que va desenvolupar en disset volums.
D’aquest pròleg, que ja s’anunciava al primer llibre de la teoria del figuerenc, no se’n sabia res. Alguns l’havien considerat una boutade més de Pujols, d’altres, quasi una llegenda. Ningú sabia amb certesa si existia.

Avui, però, podem presentar un tresor amagat a la Torre de les Hores, la residència del filòsof a Martorell i actualment seu de la Fundació Francesc Pujols, des de feia exactament setanta anys: el Pròleg de «La matemàtica de la història».