De què parlem quan parlem de dades? Realitats, mites i futurs

Data: 

21/06/2023 - 18:30
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Secció: 

En les nostres vides quotidianes ens relacionem amb dades sovint. Ho fem quan ens trobem amb percentatges, gràfics i altres representacions de dades, o quan consentim que algú reculli les nostres dades personals. Però també ens hi relacionem quan llegim als diaris que alguns països estan investigant Chat GPT per possibles incompliments de la protecció de dades, o quan sentim que les dades han esdevingut un element estratègic clau en la geopolítica. El cert és que avui es recullen més dades que mai, i que cada cop tenim més instruments per processar-ne enormes quantitats i fer-les servir.

Però, què és una dada? Existeixen les dades objectives? Com ens hi relacionem, quin és el seu potencial, i quines aplicacions poden tenir? Quins són els reptes amb què ens trobem per fer-ne un ús responsable? En aquesta sessió, abordarem el debat sobre les dades i les seves aplicacions de manera crítica, posant en qüestió algunes narratives al voltant d’aquestes i fixant-nos en què estant fent dues organitzacions com Domestic Data Streamers i el Barcelona SuperComputing Centre, les quals treballen amb dades des d’aproximacions diferents.

A càrrec de Mercè Crosas Navarro, cap de Ciències Computacionals, Barcelona SuperComputing Centre i Pau Garcia, Fundador i Director de Domestic Data Streamers.

Presenta: Paula Boet Serrano, Gestora de la Secció de Ciències i Tecnologia