Rússia i Ucraïna: les causes del conflicte

Data: 

10/03/2022 - 18:30
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Secció: 

Abel Riu, politòleg i màster en Estudis Russos i Eurasiàtics per la Universitat d'Uppsala (UU). El seu àmbit d’especialització són els afers relacionats amb els països de l'antiga Unió Soviètica, i col·labora habitualment en diversos mitjans de comunicació catalans.

Presenten: Narcís Argemí, ponent de la secció d’Història, i Marta Chavarría, adjunta de la secció d’Estudis Polítics, Jurídics i Social.

A partir d’una introducció històrica al conflicte, abordarem la seva vessant geopolítica i de seguretat per a tot el continent europeu, i molt especialment la seva dimensió interna a Ucraïna.

El fracàs diplomàtic més evident que ha portat a aquesta guerra ha estat la impossibilitat d’implementar els Acords de Minsk, que responien a un tractat signat per Rússia, Alemanya, França i Ucraïna a principis de 2015 per a la resolució del conflicte al Donbass. Aquests acords representaven una base legal sobre la qual actuar, perquè estaven consensuats per totes les parts, com a solució política que preveia el reconeixement per part de Kíiv d’una autonomia política de les zones sota control dels rebels prorussos. La guerra és un fracàs per a totes les bandes, un fracàs multilateral, tot i que la responsabilitat de la guerra és únicament i exclusivament de Rússia. Però, com s’ha arribat a la situació actual?