El Sagrat en política: els fons reservats a l'Espanya contemporània (s. XIX i XX)

Novetat: Cicle "Corrupció política a l'Espanya contemporània (s. XIX i XX)

Data: 

21/04/2022 - 18:30
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Secció: 

corrupcio institucional

Lluís Ferran Toledano,  historiador i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Presenta: Maria Mestre, membre de la secció d’Història de l’Ateneu Barcelonès.

Les societats contemporànies van transformar la concepció del secret i de la transparència. El que a priori era sagrat -la sobirania nacional, el tribunal de l’opinió pública-, va ser traslladat als aparells dels nous estats i dels nous artefactes monàrquics. Calia conjurar les amenaces al nou ordre liberal, de les oposicions democràtiques, de l’obrerisme o inclús del provincialisme.

Així les coses, ben aviat tots els estats, inclòs l’espanyol, van utilitzar fons reservats amb fins espuris. Van comprar eleccions i van pagar periodistes i capçaleres de premsa, transgredint els mateixos principis liberals. Espanya no en va ser una excepció.

En aquesta conferència tindrem ocasió de conèixer els discursos i les pràctiques utilitzades per les diverses cultures polítiques al llarg de més d’un segle i mig. Tindrem l’ocasió de conèixer la quantitat de diners emprats, els escàndols dels fons de rèptils, i les mesures arbitrades per a controlar-los.

En síntesi, un estudi d’acord amb les línies acadèmiques actuals desenvolupades a Europa, de l’anomenada nova història de la corrupció.