Sobirania tecnològica, sobirania nacional?

Cicle “Diàlegs de ciència, tecnologia i coneixement”

Data: 

12/01/2017 - 19:00
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Secció: 

Amb Artur Serra, director adjunt de la Fundació i2cat.

Presenta: Ricard Faura, adjunt a la Secció.

El concepte de sobirania tecnològica promou la gestió social dels recursos digitals en pro del desenvolupament local i nacional, l’autonomia i la solidaritat.

Davant la creixent privatització del coneixement mitjançant lleis de propietat intel·lectual i patents , la sobirania tecnològica defensa els béns comuns compartits i la seva gestió democràtica per part de la societat.
Aquest debat versa sobre el poder, tant en el pla interestatal, com si es refereix al concepte de sobirania nacional, com en el democràtic a què al·ludeix el concepte de sobirania popular, dos conceptes, actualment qüestionats. La sobirania nacional pel procés de globalització i la sobirania popular pels qüestionament de moltes de les democràcies liberals actuals.

Cal percebre la sobirania tecnològica en un context molt més estès que la tecnologia informàtica, o fins i tot que la tecnologia a seques. Fer cas omís del conjunt de crisis mediambientals, polítiques, econòmiques i socials imbricades les unes a les altres, o buscar resoldre-les de manera aïllada o en el seu conjunt amb la sola tecnologia són opcions igualment equivocades.