Cinema

Projecció d’‘Estiu 1993’ (2017), de Carla Simón.

Per donar la benvinguda a l’estiu… Estiu 1993, de Carla Simón.

 

 

 

 

En la projecció de juny ens hem volgut remetre a un altre juny, el juny de 1993 el moment en què comença el primer llargmetratge de la Carla Simón, Estiu 1993, que ha captivat al públic, jurats i festivals.

La  pel·lícula narra a través dels ulls de la seva protagonista, la Frida, una nena de sis anys, el seu primer estiu amb la seva nova familia (els seus oncles i cosina de tres anys)  després de la mort de la seva mare. Durant aquell estiu la Frida haurà d’afrontar el desconcert i al dolor i de fer-se un lloc en la seva nova vida, d’acceptar i païr la pèrdua de la mare.

La història de la Frida és la història de la seva directora, Carla Simón que ha materialitzat aquesta obra autobiogràfica com una exercici de responsabilitat cap a la seva familia  i,  com ha manifestat la pròpia directora, “per donar sentit a l’absència”.

El resultat és una obra d’una bellesa natural, d’una emoció continguda i dlicada i un treball extraordinari de direcció, especialment de les seves protagonistes mes joves, les nenes Laia Artigas i Paula Robles

Carla Simón i l’equip d’Estiu de 1993 van ser els grans guanyadors de la Gala dels Premi Gaudí 2018 amb el Gaudí a la Millor pel·lícula, Millor direcció i Millor guió per Carla Simón, Millor actriu secundària per Bruna Cusí. També ha estat goardaonada als Premis Goya i al Festival de Berlín entre altres.

Premis:

2017: Premis Goya: Millor direcció novella, actor sec. i actriu rev. 8 nominacions
2017: Festival de Berlín: Millor òpera prima, Gran Premi del Jur. Int. (Secc. Gen. KPlus)
2017: Premis del Cine Europeu: Nominada al Premi Discovery (Millor òpera prima)
2017: National Board of Review (NBR): Millors pel·lícules estrangeres de l’any
2017: Festival de Málaga: Biznaga d’or, Premi Feroz de la crítica
2017: Premis Fénix: Millor guió. 5 nominacions
2017: Premis Feroz: Millor pel·lícula dramàtica, direcció, guió i actor sec.
2017: Premis Gaudí: 5 premis, inc. Millor pel·lícula, direcció i guió. 14 nominacions
2018: Premis Platino: Millor òpera prima

Crítiques:

Més informació i tràiler

Selecció de lectures de la Biblioteca de l’Ateneu vinculades al tema del film

A pocs dies de l’1 de maig…. Generació Pegaso

 

 

 

 

Projecció de ‘Generació Pegaso’. Isabel Andrés Portí (2011)

Divendres 20 d’abril de 2018. Sala Oriol Bohigas.

Dins el cicle Llibertats i a pocs dies de l’1 de maig, presentem el documental ‘Generació Pegaso’, l’opera prima de la directora Isabel Andrés Portí que narra la història de la lluita que el seu pare i els seus quatre millors amics van dur a terme pels drets democràtics i la millora de les condicions laborals a la fàbrica pública on treballaven durant els últims anys de la dictadura franquista, la Pegaso.

Un film realitzat a partir de material inèdit enregistrat pel pare d’Andrés Portí en Super 8 que va significar una troballa per la directora. Un treball de recuperació del patrimoni audiovisual delicadament cosit en una història d’ideals, compromís, solidaritat i amistat.

Projecció i col·loqui amb la directora, Isabel Andrés Portí i el crític, comissari i professor d’Història del Cinema, Joan M. Minguet.

Veure el tràiler

SINOPSIS (extreta de Catalanfilms)

En Paco, l’Andreu, en Talo, en Manolo i en Pepito es van conèixer a finals dels 60; tenien entre 20 i 30 anys i treballaven en una de les fàbriques públiques més importants de la dictadura franquista: la Pegaso. Units pels ideals, van organitzar les seccions de CCOO i PSUC, sindicat i partit, llavors clandestins. Van arriscar les seves vides, i el benestar de les seves famílies, per la lluita per les condicions laborals dels treballadors, i contra Franco. Alguns van patir la presó, van haver d’amagar-se, van ser acomiadats de la feina. Només gràcies a la forta amistat que els unia van aconseguir superar tots els obstacles, i convertir la Pegaso en pionera en l’assoliment de drets a finals dels 70.

Articles relacionats: Andrés, I. (febrer/març 2013). Dossier Cinema i revolta. Quadern de les Idees, les arts i les Lletres. p. 14-37