Apadrina un llibre!

Data de l'activitat: 

01/01/2015 - 10:00
Llibre apadrinat

La iniciativa Apadrina un llibre ha permès, des de l’any 2010 fins desembre de 2014, restaurar 59 volums patrimonials, gràcies a les 223 aportacions que han realitzat 185 padrins. Enguany no es realitzarà una nova edició de la campanya per tal de poder completar el procés de restauració de les obres apadrinades. A més, exposem a la Biblioteca de l’Ateneu una mostra del patrimoni recuperat.

Quines són les arrels de la iniciativa?

L’origen d’aquest projecte de recuperació del patrimoni bibliogràfic pren com a model les iniciatives del Trinity College de Dublín o la British Library. I és que al llarg de més d’un segle la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès ha construït un valuós fons bibliogràfic que cal preservar.

Quins llibres s’apadrinen?

Exemplars únics que per diversos motius, com inundacions o mutilacions, es trobaven en un estat crític. La seva restauració és un procés delicat, a través del qual es desmunten els volums per complet, es netegen amb diverses tècniques, i es tornen a enquadernar. Un procés complexa, que pot durar tres setmanes per llibre, i que permet que la recuperació d’aquestes peces.

Quines joies s’han restaurat?

Els diners dels padrins, que han fet aportacions que oscil·len des dels 35 fins als 1000 euros, han contribuït a salvar exemplars de gran valor històric:

1) Epitome de la vida y hechos del inclito Rey Don Pedro de Aragon [1639] d’Alonso Castillo Solórzano

2) Cosmographia [1540] de Pere Apià

3) Orthographiae ratio [1580] d’Aldo Manuzio el Jove

4) La Figure de la Terre [1749] de M.Pierre Bouguer.

5) Crisi de Cataluña hecha por las naciones estrangeras [1685] de Manuel Marcillo

6) Historia de Cataluña [1616] de Bernat Desclot

Exposició de les obres patrimonials

Per tal de mostrar el resultat d’aquesta campanya i per apropar-vos a conèixer el món de la restauració, aquest gener s'exposa una mostra amb diverses obres restaurades, a la Biblioteca de l’Ateneu. L’exhibició d’aquestes peces patrimonials és oberta a tothom.

 

Fes-te'n soci