Com s’anomena un color?

Data de l'activitat: 

11/06/2013 - 16:30
Com s’anomena un color?

El dimarts 11 estrenem un nou cicle de ciències i tecnologia: “El laboratori de Babel”, amb un acte sobre la cultura, la fisiologia i les categories lingüístiques. Andrea Baronchelli, de la Universitat Notrtheastern de Boston, explorarà les diferències culturals que existeixen en la manera d’agrupar els colors. T’esperem el dimarts a les 19.30h a la sala Oriol Bohigas. L’entrada és gratuïta!

El color és una de les principals informacions que rebem dels objectes que ens envolten, ens provoquen sensacions, i a l’hora ajuden expressar-nos. Els colors es formen gràcies a una percepció sensorial, la de la vista, i a un medi natural, la llum. Els raigs de llum sobre els objectes i la delicada composició de la vista, provoquen la percepció dels colors.
 
De colors n’hi ha molts, de fet podem distingir entre gran varietat de verds, blaus o vermells, fins a combinacions infinites. Tot i que existeixen múltiples tonalitats, hem desenvolupat unes categories lingüístiques que ens ajuden a agrupar-los. Però el més curiós, és que aquestes classificacions varien segons la cultura. Per exemple, en rus existeixen dos noms diferents per diferenciar entre blau cel i blau fort, altres llengües combinen amb les paraules clar i obscur fins a 14 colors diferents. La fisiologia juga un paper important en aquestes definicions.
 
A més d’això, el colors tenen un significat diferent per les cultures, és a dir, s’ha desenvolupat una idea per a cada tonalitat que va lligada a l’expressió cultural d’un territori. En el proper acte de ciència a partir dels colors, s’explorarà la relació entre cultura i fisiologia en les ciències cognitives.

Fes-te'n soci