Els llibres prohibits

Data de l'activitat: 

01/09/2015 - 10:00
Donoso Escrutinio Quijote

La Biblioteca de l'Ateneu ha preparat la mostra Els llibres prohibits. Una reflexió sobre la censura de llibres, d'autors i la destrucció d'obres. Una visió panoràmica sobre la censura monàrquica, política, religiosa i moral, així com també de la censura cervantina. Visiteu-la a l'expositor de la Biblioteca!

L'exposició presenta diversos llibres que han estat censurats per diferents motius, en diferents indrets i èpoques.

En primer lloc, observem la censura monàrquica a través de l'obra que recopila en forma d'índex, els llibres prohibits dels segles XVIII i XIX, als territoris de la Monarquia Hispànica. I és que per ordre del rei Felip II, el duc d’Alba va impulsar la creació d’aquest índex el 1570, en què es censurava la lectura de determinades obres i autors considerats ofensius, immorals o que atemptaven contra les creences catòliques.

Seguidament, s'exemplifica la censura política a través d'obres d'Anne Louise Germaine Necker, Erich Marìa Remarque i Ernest Hemingway i se'ns descriu els principals motius pels quals van ser censurades.

A continuació se'ns fa palesa la censura eclesiàstica a través de l'Index Librorum Prohibitorum. La llista de llibres prohibits promogut des del Vaticà, el contingut dels quals es considerava herètic, immoral o incitador a la desviació. Va ser promulgat per primera vegada pel Papa Piu IV, a l’any 1564 i no va ser abolit definitivament fins el 1966. I d'altres obres censurades de Dante, Diderot, Baudelaire, Goethe o Fernado de Rojas.

La mostra es completa amb un apartat especial sobre El Quixot, primer, per la crítica que fa Cervantes sobre la censura i el procés inquisitorial; i segon, com a obra pròpiament censurada.

L'exposició es podrà veure a la Biblioteca de l'Ateneu Barcelonès fins a finals de novembre.

Fes-te'n soci