"Gegants de gel" de Joan Benesiu guanya el XLV Premi Crexells

Data de l'activitat: 

22/06/2016 - 20:00
Gegants de Gel de Joan Benesiu Premi Crexells 2016

Gegants de gel, de l’escriptor Joan Benesiu ha estat escollida l’obra guanyadora del Premi Crexells de l’Ateneu Barcelonès, creat l’any 1927, que enguany celebra la seva 45ena edició. Els socis i sòcies d’aquesta institució i els lectors dels clubs de lectura de Biblioteques de Barcelona i de les Biblioteques Públiques de Catalunya han votat aquesta obra com la millor novel·la catalana publicada l’any 2015.

El jurat del Premi Crexells, compost per Mita Casacuberta, David Castillo, Rosa Delor, Anton M. Espadaler, Jordi Llovet, i Patrícia Gabancho, presidenta, va seleccionar les següents obres com a les tres millors novel·les en català publicades el 2015: Gegants de gel, de Joan Benesiu; Formentera lady, de Jordi Cussà; i Hollister 5320 de Daniel Palomeras.

Un any més, han participat en la votació els lectors dels clubs de lectura de les Biblioteques Públiques de Catalunya i del Consorci de Biblioteques de Barcelona, que juntament amb els socis de l’Ateneu, han escollit l’obra guanyadora.

A més, l’Ateneu Barcelonès ha informat a través del Bloc Crexells de totes les novetats relacionades amb el premi. De nou, un dels objectius del Premi  ha estat impulsar la participació i fer del Bloc Crexells un espai de foment de la lectura i de difusió de les principals obres de la novel·la catalana contemporània.

La proclamació del guanyador del Premi Crexells s'ha fet dimecres, 22 de juny, a les 20.30 hores, en el marc d'un acte festiu i obert a tothom, anomenat la “Revetlla literària”.

Gegants de gel

A les acaballes de l’any, al voltant d’una taula del petit bar Katowice, a la ciutat argentina d’Ushuaia, s’hi troben diferents personatges arribats d’arreu del món. L’escriptor, convertit en viatger, relata els esdeveniments que succeeixen als diversos exiliats ancorats a la fi del món. Un parisenc que fuig de la seva acomodada família, un anglès que s’allunya d’un horror familiar, un jove mexicà estudiant de química, un xilè circumspecte i silenciós, el propi escriptor, que sembla immers en una cerca amb motius poc clars i, finalment, una polonesa, la propietària del bar.

Prop d’aquesta geografia de frontera física i també personal, cadascun desgranarà la seva pròpia història elaborant un trencaclosques que acaba formant un tapís preciós on tots els elements s’entrellacen al voltant de dos temes recurrents: la cerca de la identitat i el mite de la frontera.

Joan Benesiu

Joan Benesiu (Beneixama, 1971), pseudònim de l’escriptor Josep Martínez Sanchis, publica aquesta novel·la després d’haver guanyat amb Intercanvi (Bromera) el premi Ciutat de Xàtiva l’any 2007, d’haver escrit nombrosos contes amb els quals ha obtingut diversos guardons i d’haver col·laborat en l’opuscle cultural L’Esca, d’Arbúcies, i en la revista Manual de Uso Cultural, de Màlaga. És professor de filosofia a un institut de secundària del sud del País Valencià, on dirigeix des de fa nou anys un cineclub. La combinació de la seva prosa, suggeridora i enigmàtica, amb una veu molt personal deixa entreveure una narrativa d’alta volada que ens ofereix una literatura ambiciosa alhora que plaent.

 

Fes-te'n soci