La iniciativa Apadrina un llibre! guanya un premi i presenta tres obres per apadrinar aquest Nadal

Data de l'activitat: 

20/12/2013 - 09:00
Obres restaurades dins la campanya Apadrina un llibre! de l'Ateneu Barcelonès

L’Ateneu Barcelonès ha estat premiat a les ‘Jornades de Documentació, Innovació i Ocupabilitat de València’ per la composició del pòster Apadrina un llibre! Captar fons, generant experiència. Un reconeixement al treball fet durant tres anys, que ha permès la restauració de 52 llibres, gràcies als 163 apadrinaments aconseguits. El premi es destinarà la nova campanya solidària “Apadrina, un llibre!” que aquest Nadal pretén recuperar tres obres del segles XVI i XVII fonamentals per a la cultura catalana.

Totes les obres es poden apadrinar, amb una aportació mínima de 25 euros. Us presentem aquest volums:

1)  Epitome de la vida y hechos del inclito Rey Don Pedro de Aragon  [1639] d’Alonso Castillo Solórzano

Alonso de Castillo Solórzano fou un dels autors més destacats dels cercles literaris espanyols  de la primera meitat del Segle d’Or pel seu to humorístic i per la seva gran capacitat creativa, que caracteritzen la major part de la seva obra literària. Però també s’interessà ocasionalment per la història, i durant el temps que residí a Saragossa acceptà escriure aquesta petita biografia de Pere III d’Aragó, publicada per primer cop l’any 1639. 

2) Cosmographia [1540] de Pere Apià

Pere Apià fou un humanista alemany conegut pels seus importants treballs d’astronomia, cartografia i cosmografia. Fou un dels primers cosmògrafs que proposà l’observació dels moviments de la Lluna per determinar les longituds. En matemàtiques, cal destacar el càlcul de les taules trigonomètriques que publicà a Nuremberg el 1534, amb el títol Primi instrumentum mobilis, que permetia realitzar el càlcul automàtic dels sinus. Fou el primer en utilitzar cristalls fumats per observar el Sol. Això li permeté publicar un quadrant astronòmic i instruccions per a la fabricació d’instruments d’observació i rellotges de solars. Una de les seves observacions astronòmiques més rellevants fou la descripció del pas del cometa Halley l’any 1531. L’obra Cosmografia, de base ptolemaica, conté alguns dels primers mapes coneguts d’Amèrica.

3) Orthographiae ratio [1580] d’Aldo Manuzio el Jove

Aldo Manuzio el Jove fou impressor, humanista, bibliòfil i professor, nét d’Aldo Manuzio el Vell, iniciador d’una de les nissagues d’impressors més important de la història. La major aportació a la cultura del seu temps va ser l’estudi filològic titulat Q. Horatii Flacii De arte poetica commentarius, amb la que aconseguí molt prestigi intel·lectual. L’obra Orthographiae ratio és un tractat que pretenia normalitzar la llengua llatina. Seguint una presentació en forma de tesaurus, totes les paraules segueixen un ordre alfabètic i estan contextualitzades en cites llatines o en textos epigràfics.

Pressupost de restauració: 1.256€  

Per què és necessari aquest projecte?

La Biblioteca de l’Ateneu custodia un fons de gran valor històric i patrimonial. Documents, publicats fa més de 3 segles, que cal restaurar. Una recuperació imprescindible que la Biblioteca no pot afrontar. Per això recorrem al micromecenatge i a la col·laboració ciutadana per preservar aquest destacat patrimoni bibliogràfic.

Com pots veure els llibres que s’han de restaurar?

Et convidem a visitar-los a l’expositor de la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès o veure la galeria de fotos dels documents

Com pots participar?

- Visita la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès i omple la butlleta.
- Pots completar la teva aportació a través de Verkami
- O adreçar-te a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (Tel. 93343 62 21)

Com agrairem la teva col·laboració?

Entraràs a formar part del registre històric de padrins de l’Ateneu Barcelonès.
El teu nom constarà a la caixa de preservació del llibre restaurat i al catàleg de la Biblioteca.
Et convidarem a veure el resultat final i t’explicarem com s’ha realitzat tot el procés, i la importància del volum apadrinat.
A més, participaràs en el sorteig d’un lot de llibres.

Vols veure els resultats de les restauracions?

Pots consultar la galeria d’imatges de llibres apadrinats 
Et convidarem aquest Sant Jordi a la festa de celebració del Dia del padrí (Ateneu Barcelonès, c. Canuda, 6) 

Com expliquen Apadrina un llibre! els mitjans de comunicació?

 
 

Fes-te'n soci