L’Ateneu Barcelonès, la societat civil i el procés català

Data de l'activitat: 

07/10/2015 - 19:00
Jordi Casassas LLiçó inaugural de l'Ateneu Barcelonès

S’ha inaugurat el curs 2015-16 a l’Ateneu Barcelonès. Enguany, ha estat el president de l’entitat, l’historiador Jordi Casassas, qui ha fet el discurs inaugural sobre “L’Ateneu Barcelonès, la societat civil i el procés català”.

Amb una sala d’actes plena, Casassas ha analitzat el moment que viu el país a la llum de la perspectiva històrica. Segons ell, “el procés nacional català s’ha plantejat com un plet transversal i previ de democràcia”. D’aquí la seva força, que converteix en irrisoris els intents per deslegitimar-lo des d’un punt de vist legalista. “La mobilització catalana il·legal? La història no és mai il·legal”; ha afirmat l’historiador.

Casassas ha explicat els orígens dels ateneus, sorgits a l’escalf de la Revolució de 1830 a França, que va consolidar el liberalisme. Uns espais que han estat des del seu naixement vehicle de transmissió cultural sota la inspiració d’Atenea, la deessa de la saviesa. Ha reivindicat el paper dels ateneus com a temples de la saviesa i el compromís social. I també s’ha referit al paper jugat per l’Ateneu Barcelonès en la represa cultural i l’evolució del catalanisme.
 
Jordi Casassas ha citat el filòsof Rubert de Ventós, qui va parlar fa uns anys del pas de la vindicació identitària a la independència. Només un estat propi permetrà el desenvolupament ple dels catalans, més enllà de la identificació identitària de cadascú. Combat pels drets socials, regeneració democràtica i vindicació nacional formen ja un bloc. Per això, segons el president de l’Ateneu, “l’actual procés català obre una fase completament nova de la històrica reivindicació nacional de Catalunya”.

Discurs inaugural del Curs 2015-2016

 

Fes-te'n soci