Nou guanyador del 3er Premi Assaig Ateneu Barcelonès

Data de l'activitat: 

17/10/2022 - 16:45

La tercera edició del Premi Assaig Ateneu Barcelonès ha guardonat la tesi doctoral Alemanya vista des de la política i la cultura catalanes entre 1890 i 1914, del Doctor Xavier Fleck Gatius.

El lliurament del premi tindrà lloc el proper dilluns 24 a les 19h a la sala Pompeu Fabra, dins l'acte inaugural del curs acadèmic 2022-2023 presentat per Lluïsa Julià, vicepresidenta de l'Ateneu Barcelonès. 

El jurat format per Carme Gregori, Josep Montserrat, Vicent Olmos i Sebastià Serra ha decidit distingir la tesi de Xavier Fleck de la Universitat de Barcelona per “la seva important aportació a l’estudi de la cultura i de la política catalana i europea, amb el focus posat en les relacions i les influències de la cultura alemanya en un moment tan crucial de la història europea com és el final del segle XIX i l’inici del XX, quan, des del punt de vista institucional, el món cultural català es veu molt influenciat per la cultura i la política del Segon Reich que, abans del 1914, abans de la Gran Guerra, s’havia convertit en un exemple a seguir”.

El jurat també destaca l’interès del tema de les relacions germano-catalanes en una època crucial de la història europea i “l’aportació de la tesi a la història de la cultura i de la política catalanes des de la perspectiva d’una alteritat convertida en mirall.

El Premi Assaig Ateneu Barcelonès té una periodicitat triennal i va adreçat a tesis doctorals de l’àmbit de les humanitats i les ciències socials presentades a les universitats catalanes, valencianes i balears. I es tracta d’un guardó que respon a la disposició testamentària de Carles Guitart, l’Ateneu Barcelonès vol recordar la figura d’aquest soci i la seva gran dedicació a l’estudi d’aquestes disciplines.

El Doctor Xavier Fleck Gatius es va graduar en Història per la Universitat de Barcelona el 2013, i el 2021 es doctorà en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona amb la tesi que ara ha estat guardonada amb la tercera edició del Premi Assaig de l’Ateneu Barcelonès. El mateix 2021 va publicar a la revista Cercles. Revista d’Història Cultural, l’article L’experiència alemanya de Manuel de Montoliu (1908-1911).

Us podeu descarregar les bases del Premi aquí.

Tags: 

Fes-te'n soci