Nous cursos de l'Ateneu Barcelonès

Data de l'activitat: 

15/12/2021 - 09:00

L'Ateneu Barcelonès impulsa dos nous cursos d’humanitats de la mà de dos grans professionals. L’objectiu és oferir sessions de qualitat i didàctiques, a l’abast de tothom.  
 
El primer curs, Experiències de l’Absolut: mística i místiques se centra en una panoràmica històrica sobre el pensament i els corrents místics, i serà dirigit per l’arabista i historiador, Víctor Pallejà.
 
I el segon, que porta per títol Clàssics & clàssics es focalitza en la història i l’estètica de la música clàssica, amb audicions comentades; de la mà del músic i compositor reconegut internacionalment, Joan Magrané.

Experiències de l’Absolut: mística i místiques

Moltes religions i sistemes de pensament d’arreu del món ens parlen amb aprovació o bé amb horror d’un espectre d’experiències que tenen a veure amb el fenomen de la mística.

Innegablement des de temps molt antics fins avui, cultures i tradicions, pràctiques i doctrines, arts i literatures han acollit aquesta dimensió particular de la creativitat humana. Bogeria per a uns, el millor propòsit de l’ànima per a d’altres, entre ortodòxia i heterodòxia i enmig de tensions tremendes i dinàmiques extremes, la mística genera opinions antitètiques i contradictòries però no es pot dir que deixi a ningú indiferent ni que sigui històricament insignificant.

Fins i tot dins de les societats més agnòstiques existeixen corrents d’aquest tarannà o amb aspiracions semblants, mai extingides del tot. Per això, un recorregut ampli i introductiu pel món de les místiques ens pot donar una idea de la seva importància i diversitat, així com encetar el debat sobre llur història i possibles trets comuns.

Adreçada a fer un recorregut pels corrents “místics” més significatius, aquesta introducció vol ser una presentació històrica i alhora una introducció crítica i reflexiva sobre el fenomen mateix, ja que són molts els debats que giren al seu voltant.

Coordinador del curs: Víctor Pallejà de Bustinza.

Consulta la programació del curs

Apunta-t'hi!

 

Clàssics & Clàssics

Un curs d’introducció a la història i l’estètica de la música clàssica tot posant a dialogar, cronològicament, compositors catalans amb compositors de la resta d’Europa a través d’audicions comentades.

Aprendrem sobre els següents compositors:

Cererols & Bach
El gran mestre de la música barroca i el mestre montserratí més influent.
Soler & Scarlatti
Dos dels compositors pioners de la música per a teclat del Barroc.
Baguer & Haydn
El pare de la simfonia clàssica i el més haydnià dels compositors catalans.
Garreta & Strauss
El gran simfonisme del postromanticisme: dels Alps a les Medes.
Toldrà & Debussy
Els colors i la subtilesa, impressionisme i noucentisme, al servei del text: les cançons i l'òpera.
Mompou & Ravel
Jocs d'aigua i ressons de campanes: els dos mestres del piano del segle XX.
Gerhard & Berg
Dos alumnes de Schoenberg: el camí cap a les noves músiques
Guinjoan & Boulez
Dos fars de les avantguardes.

Coordinador del curs: Joan Magrané.

Consulta la programació del curs

Apunta-t'hi!

 

 

Fes-te'n soci