El Premi Crexells es renova

Data de l'activitat: 

16/01/2018 - 14:00

Enguany es convoca  el 47è Premi de Novel·la Catalana Joan Crexells de l’Ateneu Barcelonès amb novetats a les seves bases i al seu jurat.

NOVES BASES DEL PREMI CREXELLS

Per primera vegada, editorials i autors podran presentar les seves obres a concurs, sempre que aquestes hagin estat publicades i distribuïdes, segons les bases del premi.

Aquestes bases estableixen que s'organitzarà una setmana al març per "promoure la difusió i presentació d'obres a concurs", amb debats sobre aquests originals que seran de difusió general.

El premi estrenarà també un jurat integrat per set "personalitats de la cultura i l'escriptura": Rafael Argullol, Valèria Gaillard, Lluïsa Julià, Miquel de Palol, Xavier Pla, Carme Riera i Enric Sòria.

El guardó compta, de nou, amb la col·laboració del Consorci de Biblioteques de Barcelona i les Biblioteques Públiques de Catalunya.

El Premi Crexells de novel·la, instituït en memòria del filòsof i ateneista Joan Crexells, atorgat per l’Ateneu Barcelonès entre el 1928 i 1938 i recuperat a partir del 1981, és un dels guardons amb més història de la literatura catalana.

Va ser el primer premi modern instituït a Catalunya i segurament també a Espanya, inspirat en grans premis literaris del moment que se celebraven arreu d’Europa. Entre els seus impulsors es troben Pere Rahola, Joaquim Borralleras, Enric Jardí i Carles Capdevila, membres de la primera comissió gestora del premi.

Els primers anys es va crear gran expectació mediàtica al voltant del premi, sobretot en la primera edició, en la qual va quedar desert, després que el jurat considerés que no hi havia cap obra mereixedora del guardó. 

En la seva primera etapa van ser guardonats Joan Puig i Ferreter per El cercle màgic (1929), Miquel Llor per Laura a la ciutat dels sants (1930), Josep M. de Sagarra per Vida privada (1932) o Mercè Rodoreda per Aloma (1937), entre d’altres. 

L’any 1932, constituïda ja la II República, la Generalitat acordava amb l’Ateneu la conversió del Crexells en un premi nacional de novel·la. 

El premi s’ha celebrat cada any des de 1928, tret dels anys 1939-1981 en els quals la dictadura franquista va prohibir totes les manifestacions literàries i culturals en català. El 1981 es va reprendre la dinàmica del premi i s’ha mantingut de forma constant fins avui. Entre els principals promotors d’aquesta represa es troben Martí Sans Orenga o Josep Ramoneda. 

En aquesta segona etapa s’han endut el Premi autors com Miquel de Palol per El jardí dels set crepuscles (1989), Jaume Cabré per Senyoria (1991), Carme Riera per Dins el darrer blau (1994) o Ferran Torrent per Societat limitada (2002). 

Al 2009 s’enceta una tercera etapa, que amplia la participació ciutadana en l’elecció del Premi. Aquell any va guanyar el Premi Joan Francesc Mira per El professor d’història. L’any passat es va emportar el guardó Crui. Els portadors de la torxa de Joan Buades. 

FORMULARI DE PRESENTACIÓ
 

Fes-te'n soci