Catalunya, contribuïm a Europa des de la Recerca

Cicle "Europa en joc"

Data: 

02/05/2024 - 18:30
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Secció: 

En un moment de profunds canvis i incerteses a Europa, la recerca emergeix com un far guia per afrontar els reptes actuals i construir un futur més prometedor. En aquest acte, explorarem com la investigació pot jugar un paper vital en la navegació d’aquests temps turbulents. Reunirem ponents d’alt nivell per explorar el paper que la recerca ha de jugar en els propers anys a Europa. Examinarem com la recerca pot abordar els desafiaments emergents, com la integració de la intel·ligència artificial i la construcció d’una Europa post-pandèmica resilient. A més, discutirem com protegir i promoure la investigació en un context en què els secrets i la competència són cada cop més prevalents.

Es discutirà com el finançament adequat és essencial per a impulsar la recerca cap a solucions innovadores i sostenibles per als desafiaments que ens envolten. A més, es destacarà la importància de la col·laboració i la cooperació a nivell europeu per a fomentar la investigació transfronterera i abordar els problemes de manera global.

Des de Catalunya, hi ha diverses preguntes clau que es podrien plantejar sobre el paper de la recerca a Europa i com pot contribuir a abordar els desafiaments actuals:

Com pot la recerca a Catalunya col·laborar amb altres regions europees per aportar solucions innovadores als problemes compartits, com ara el canvi climàtic o la digitalització?

Quin és el paper dels centres de recerca i les universitats catalanes en el marc de la recerca europea, i com es pot reforçar la seva participació en programes i projectes de la UE?

Quins són els reptes específics que enfronta Catalunya en termes de recerca i innovació, i com pot Europa donar suport a l’abordatge d’aquests reptes?

Com afecten les polítiques europees de recerca i innovació a la competitivitat de les empreses i el teixit econòmic català, i com es pot optimitzar la relació entre la recerca i el sector privat a Catalunya?

Quines oportunitats ofereixen els fons europeus per a la recerca i la innovació a Catalunya, i com es pot maximitzar el seu impacte en el desenvolupament regional i la millora de la qualitat de vida dels ciutadans?

Aquestes preguntes poden ajudar a guiar la reflexió i el debat sobre com la recerca a Catalunya pot integrar-se de manera més efectiva en el context europeu i contribuir al progrés i al benestar de la regió i del continent en general.

A càrrec de Laia Pellejà, directora Fundació Institució dels Centres de Recerca de Catalunya (iCerca), Joan Comella, director de Recerca de l’Hospital Sant Joan de Déu (HSJD) de Barcelona, Eva Miranda, Catedràtica del Departament de Matemàtiques Institut de Matemàtiques de la UPC-BarcelonaTech, Marta Dias Agostinho Executive Director at EU-LIFE i Joan Vives Gerent del Centre de Regulació Genòmica i ponent de la secció.