Municipalisme i idea de país: el projecte de Prat de la Riba aplicat als governs locals del segle XXI

Municipalisme i transformacions

Data: 

05/10/2016 - 19:00
Afegir al Calendari

Sala: 

Tipologia: 

  • Actes de la Junta Directiva

Preu: 

Gratuït

Accés: 

Obert

Organitzador: 

Cicle organitzat conjuntament amb la Diputació de Barcelona

Amb Xavier Forcadell, coordinador general de la Diputació de Barcelona.i Jordi Casassas Ymbert, president de l’Ateneu Barcelonès.

Construir un país modern amb l’objectiu bàsic i principal d’assegurar els serveis a tots els ciutadans visquessin on visquessin. Aquest era l’ideal del president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba. Gràcies a la voluntat i la constància d’establir aliances entre les diferents formacions polítiques, va aconseguir una unitat d’acció política des de la diversitat ideològica per reclamar al govern central una demanda històrica: la federació de les diputacions, la primera base d’una veritable estructura d’estat.

Tot i no disposar de totes les competències per prestar els serveis bàsics, Enric Prat de la Riba creia que tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya havien de viure en igualtat de condicions indiferentment del seu lloc de residència. Aquesta obsessió el va portar a pensar que no hi podia haver ni un sol ajuntament que no disposés dels serveis de policia, escola, biblioteca, telèfon i carretera.

Calia implantar una institució feta per donar resposta a les necessitats de la ciutadania. Una institució que anés més enllà de la fiscalització i recaptació dels impostos als ciutadans. Catalunya necessitava un organisme que treballés per oferir una política educativa de qualitat, que equiparés la política social del país a l’alçada de països europeus més desenvolupats que Espanya. Un organisme que treballés perquè Catalunya esdevingués un país culte i potent, i, sobretot, perquè tots els ciutadans tinguessin bones comunicacions.

Al llarg dels anys, la Mancomunitat va assolir la fita, i va aconseguir que més de 200 pobles deixessin d’estar aïllats, que es construïssin més de 400 quilòmetres de camins, que el telèfon arribés a gairebé 400 municipis i que es creés la Biblioteca de Catalunya.