A qui pertany la ciència? Ciència ciutadana

Data: 

18/04/2024 - 18:30
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Secció: 

T'animem a explorar com la col·laboració entre la comunitat i els científics està transformant la manera com es realitza la recerca científica. En la nostra pròxima taula rodona, "A qui pertany la Ciència? Ciència Ciutadana", aprofundirem en el paper crucial que juga la ciència ciutadana en la democratització del coneixement i l'eliminació del concepte tradicional d'expert.

Què és la ciència ciutadana?

La ciència ciutadana és una forma de recerca científica en què el públic en general, no només els científics professionals, participa activament en la recopilació i anàlisi de dades. Des de comptar ocells en un parc fins a mapatge d'estrelles al cel nocturn, la ciència ciutadana abasta una àmplia gamma d'activitats en què tothom pot contribuir al progrés del coneixement científic.

Democratitzant la recerca científica

Una de les principals avantatges de la ciència ciutadana és la seva capacitat per
democratitzar la recerca científica. En involucrar persones de diferents orígens i nivells d'experiència, la ciència ciutadana amplia la base de coneixements i perspectives disponibles per abordar els reptes científics i socials. Això no només enriqueix la qualitat de la recerca, sinó que també garanteix que les comunitats tinguin veu en els processos científics que afecten les seves vides.

Eliminant el concepte tradicional d'expert

En el passat, la recerca científica estava dominada per experts amb credencials formals en camps específics. No obstant això, la ciència ciutadana desafia aquest paradigma en reconèixer que l'experiència i el coneixement no estan limitats a una elit acadèmica. Qualsevol pot contribuir de manera significativa a la recerca científica, independentment de la seva formació o experiència prèvia. En obrir les portes de la ciència a una audiència més àmplia, la ciència ciutadana juga un paper crucial en l'eliminació de barreres i la construcció d'una comunitat científica més inclusiva i diversa.

Uneix-te a la conversa

Et convidem a unir-te a la nostra taula rodona sobre ciència ciutadana per explorar com la col·laboració entre científics i ciutadans pot impulsar el progrés del coneixement i promoure una societat més justa i equitativa. Junts, podem redefinir el paper de la ciència en la nostra societat i construir un futur en què el coneixement sigui veritablement accessible per a tothom.

A càrrec de Didac Ferrer Balas, Professor a la UPC investigador principal del projecte Fora Barreres, Ana Maria Ruiz Baylach voluntària a la Fundació Pasqual Maragall, Gabriel Gargallo, gerent de la Societat catalana d’Ornitologia Xavier Riera; Àrea de Divulgació i Formació Institut Català d'Ornitologia; Gema Revuelta, MD, PhD, és la directora del Centre d'Estudis sobre Ciència, Comunicació i Societat del Departament de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) de la Universitat Pompeu Fabra.

Presenta l’acte: Joan Vives, ponent de la secció.