Un Ateneu més viu!

Data de l'activitat: 

26/03/2024 - 16:00

Petita crònica de l’Assemblea de socis i sòcies de l’AB

“Hem complert amb els compromisos”. “L’Ateneu ara és molt viu”. “Hem escoltat els socis”. “L’activitat cultural ha estat enorme”.

L’Assemblea General Ordinària de Sòcies i Socis de l’Ateneu Barcelonès es va obrir amb la intervenció inicial de la presidenta, Isona Passola, que va resumir el que ha estat la vida de la entitat durant els darrers dotze mesos amb valoracions sobre els aspectes clau de l’actuació de l’equip de treballadors de la casa, de la vida de les seccions, les tertúlies, l’Escola d’Escriptura i de la Junta Directiva.

Va destacar l’esforç de contenció de la despesa. “No fer créixer el dèficit” era un compromís adquirit per la Junta que s’ha complert de manera indubtable. “Ha estat molt dur”, però s’ha aconseguit tancar amb una mica de superàvit, va assenyalar la presidenta, que no va estalviar paraules d’agraïment a tots els que han fet possible aquesta fita: socis, treballadors, entitats i institucions, amb les quals s’ha aconseguit mantenir “una relació propera”.

Tots ells permeten pronosticar que, abans de finalitzar el mandat de l’actual Junta, es podrà reduir a zero el dèficit històric acumulat, un terç del qual ja s’ha aconseguit eixugar.

Isona Passola va destacar la importància que té per l’Ateneu l’activitat de les seccions, que “programen des de baix” i, en particular, la incorporació de joves, que han fet possible que a l’entitat es produeixi una necessària “barreja generacional”. Va valorar també l’excel·lència i diversitat dels actes culturals, nombrosos, que posen el llistó molt alt.

“Tenim un repte”, va remarcar també la presidenta, que és que l’Ateneu “obri els braços” als “nous catalans”. “Qualsevol societat sana” ha d’actuar en aquest sentit. Per fer-ho possible, va explicar, la Junta treballa sobre la base d’un programa ambiciós que contempla, entre altres activitats, les classes de català per a persones migrants, la col·laboració amb entitats del barri, l’impuls del que es coneix com a “parelles lingüístiques”, la programació “des de la catalanitat” d’actes multiculturals i de baixar activitats de l’Ateneu a la plaça.

“2023 va ser l’any de la represa i consolidació de l’activitat” de l’Ateneu, va afirmar la vicepresidenta Lluïsa Julià, que va insistir en assenyalar la influència en la vida cultural del país i l’obertura a la ciutadania com a valors que donen sentit a l’entitat.

El nombre d’actes realitzats, els cicles programats, les xifres d’assistents, les dades sobre us de la Biblioteca per part dels socis resulten més que significatives de la millora de l’activitat de l’Ateneu. Entre la informació aportada per Lluïsa Julià convé destacar, per exemple, els 207 actes propis, més de 340 tertúlies, a banda de més 100 actes externs, cedits o llogats, que sumen un total de més de 650 actes realitzats a l’Ateneu amb la participació total de 24.248 persones al llarg de 2023. Així mateix, va informar que la Biblioteca ha tingut més de 85.000 visites, peticions i demandes, afegint la riquesa de les propostes expositives i centres d’interès que es fan setmanalment. Podeu veure dades més detallades a la memòria i a l’annex cultural.

L’arquitecte Mateu Barba va prendre la paraula per donar a conèixer el fonamental de l’Informe de la conservadora de l’Ateneu, Elisabet Cirici, i donar detalls sobre la rehabilitació d’espais patrimonials. Va explicar, concretament, les obres realitzades en les planters segona i tercera, que han fet possible la creació d’espais de treball i reunió, com el ‘Petit Ateneu’ o les noves oficines, així com la planificació d’intervencions que cal realitzar per consolidar l’estructura de l’edifici, com és el cas de la sala Pompeu Fabra. Mateu Barba també va informar sobre converses que es mantenen amb l’empresa energètica pública de Catalunya per la instal·lació de plaques fotovoltaiques i afavorir d’aquesta manera la sostenibilitat energètica de la seu de l’entitat.

El vicepresident econòmic, Ricard Faura, i el tresorer comptador, Daniel Faura, no van amagar la seva il·lusió de poder presentar unes xifres equilibrades, tan pel que fa referència al creixement del nombre de socis com als ingressos procedents de quotes, subvencions i patrocinis.
Tots dos van poder explicar detalladament l’equilibri existent en les dades sobre execució dels pressupostos del 2023, així com els del 2024, que preveuen uns ingressos de 2.306.416 milions d’euros i unes despeses de 2.256.416 euros.

Podeu trobar més informació en aquest annex econòmic.

L’assemblea va aprovar folgadament tant el compte de resultats de 2023 (72 vots favorables i 2 vots en blanc d’un total de 74 vots emesos) com els pressupostos per al 2024 (78 vots favorables i 3 vots en blanc d’un total de 81 vots emesos).

Ricard Faura i Daniel Faura van informar també sobre l’evolució de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, que ha millorat substancialment el nombre d’alumnes presencials (1434) i manté un alt nivell també de seguiment de cursos de manera telemàtica (660). Podeu tenir més informació detallada aquí.

A l’Assemblea General van assistir 103 sòcies i socis, 15 dels quals van fer us de la paraula per preguntar o exposar consideracions sobre determinats aspectes de la gestió de l’Ateneu.

Es van interessar pels plans d’obertura de l’Ateneu a altres entitats, els costos d’aquest propòsit, el funcionament de l’Escola d’Escriptura, els horaris del bar, el preu de les consumicions, els efectes d’haver obert el jardí i el servei de restauració a persones no associades, els ingressos que aconsegueix l’Ateneu gràcies a l’explotació del bar en les actuals condicions, les perspectives de canvi en el lloguer del restaurant que es troba a peu de carrer, els usos de la Biblioteca i la reducció en l’adquisició de llibres, la possibilitat d’atorgar un nou premi literari a cartes publicades, la funcionalitat del billar i l’espai que ocupa; les quotes de socis per a determinats trams d’edat, atès que molts joves no tenen possibilitat de desgravar, les relacions de l’Ateneu amb altres entitats com la Casa Amèrica i la conveniència de propiciar activitats relacionades amb el dibuix i la pintura.

La interlocució entre la Junta Directiva i els socis que van intervenir, dinamitzada per Pedro Santos e Silva, secretari de la junta, va ser rica en arguments i es va manifestar el ferm propòsit de prendre en consideració totes i cadascuna de les propostes, crítiques i suggeriments que es van exposar.

A quarts de deu del vespre tancàvem les portes de l’auditori després d’aquest acte participatiu essencial en la vida de la nostra entitat.

Llarga vida a l’Ateneu Barcelonès!

25 de març de 2024

Fes-te'n soci