Curs "Del néixer al morir", qüestions ètiques en diferents etapes de la vida

Data de l'activitat: 

07/02/2024 - 18:30

Presentació del curs

El curs “Del néixer al morir”, qüestions ètiques en diferents etapes de la vida, pretén, en cinc sessions, fer un repàs per alguns dels temes que la bioètica ens planteja en diferents etapes de la vida i que ens interpel·len com a societat i en els valors ètics de cadascú. Us oferim reflexionar des de la reproducció fins el final de vida passant per la salut mental dels joves i l’envelliment, i ho farem en diferents formats que sempre permetin la interacció amb els participants.

Organització

Organitzat per la Fundació Víctor Grifols Lucas i l’Ateneu Barcelonès.

Sala Verdaguer de l’Ateneu Barcelonès.
Durant 5 dimecres a les 18:30 hores.
Sessions de 90/120 minuts de durada aproximada.
Places limitades.

Preu:
   • 60,00 euros, públic en general.
   • 40,00 euros, persones usuàries de la Fundació Grífols i socis i sòcies de l’Ateneu Barcelonès.

Inscripcions:
   Inscripcions fins l'1 de febrer a Evenbrite aquí
  

Sessions i continguts

7 de febrer
Gestació Subrogada

Breu introducció a la temàtica amb exposició de l’estat de la qüestió, seguit d’un diàleg entre les dues ponents i participació del públic.

Núria Terribas, jurista, especialitzada en l'àmbit de la bioètica i el biodret.

Amb una trajectòria de més de 30 anys en el camp de la bioètica, és Directora de la Fundació Víctor Grifols i Lucas i de la Càtedra de Bioètica de la UVic-UCC. Vicepresidenta del Comitè de Bioètica de Catalunya, vocal de la Comissió de Garanties i Avaluació de l’eutanàsia de Catalunya i membre i assessora legal d'un bon nombre de comitès d'ètica d'institucions sanitàries del nostre país. A més, té una important producció científica com a autora de nombrosos articles i capítols de monografies sobre bioètica i dret, i ha participat com a ponent en moltes activitats de bioètica de l'àmbit nacional i internacional des del 1992.

Joaquim Calaf, doctor en Medicina, especialista en Obstetrícia i Ginecologia.

Ha estat cap del Servei de Ginecologia de l’Hospital de Sant Pau i director del Programa de Reproducció de Sant Pau - Clínica Puigvert. Va ser president de la Societat Europea de Ginecologia i president de la Comissió Assessora de TRHA de Catalunya.

 

21 de Febrer
Genètica i reproducció: fills a la carta?

Clara González, llicenciada en biologia i especialitzada en reproducció humana assistida.

És embriòloga sènior acreditada per la European Society of Human Reproduction and Embryology i Màster en Bioètica i Dret per la Universitat de Barcelona. Ha treballat durant 18 anys com embriòloga clínica. És vocal i secretaria del comitè d´ètica assistencial de Quirón Dexeus, Teknon, Hospital el Pilar i Quirón Barcelona.
A més és professora associada laboral del Departament Biologia cel·lular, de fisiologia i d'immunologia i Biologia Cel·lular, Facultat de Medicina. Universitat Autònoma de Barcelona.

 

6 de Març
Salut Mental i joves: una nova pandèmia?

Visionat del documental “Bailar la Locura” i debat posterior amb la productora Marta Espar i Josep Ramos.

Marta Espar, és guionista i periodista especialitzada en temes de salut i ciència des de fa 20 anys.

Llicenciada en Psicologia Clínica i Periodisme, ha escrit guions per a betevé, la televisió alemanya Deutsche Welle, la corresponsalia de RTVE a Berlín (Alemanya), TV3, Media Pro i el Canal Olímpic Internacional. Va escriure reportatges per al Suplement de Salut del Diari EL PAÍS i després, per al diari ARA, així com per a l 'European Research Media Centre. Autora de diversos llibres d'entrevistes, va guionitzar, juntament amb el realitzador Marc Parramon, el documental "Veus contra l'estigma", coproduït per Media Pro i Televisió de Catalunya (TV3).

Josep Ramos, metge psiquiatre, màster en Bioètica i expert en Gestió Sanitària.

Amb una llarguíssima trajectòria de gairebé 40 anys en el camp de la psiquiatria a Sant Joan de Déu – Serveis de Salut Mental de Sant Boi, tant en l’àmbit clínic i assistencial com en tasques de gestió i direcció. Va ser Coordinador del Pla Estratègic de salut mental i addiccions de la Generalitat de Catalunya i assessor del Pla Director de Salut Mental. És vicepresident del Comitè d'Ètica de Serveis Socials de Catalunya i vocal del Comitè de Bioètica de Catalunya. Va impulsar i presidir durant molts anys el Comitè d'Ètica Assistencial del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu.

Ha participat en debats i projectes nacionals i europeus relacionats amb ètica i legislació, i ha publicat nombrosos articles sobre la matèria.

 

20 de Març
Envelliment i Vides limitades

Mercè Pérez Salanova, Doctora en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). És psicòloga especialitzada en el camp de l'envelliment.

En la seva trajectòria integra la intervenció professional en el sector públic, principalment en l'àmbit local i la docència i recerca a la UAB, també es mostra el seu compromís amb la pràctica professional de la psicologia sent Degana- Fundadora de Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

Actualment forma part de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB en qualitat d'investigadora. Membre de la Xarxa transnacional d'investigadors REIACTIS en la qual coordina el pol de treball iberoamericà. És Membre de el Consell Municipal de Benestar de Barcelona on va iniciar i coordinar de el Grup de Treball d'Envelliment. La participació de les persones al llarg de l'envelliment ha estat i és el motor de la seva activitat professional.


3 d’Abril
Decisions al final de la vida: morir amb dignitat, eutanàsia i voluntats anticipades

Breu exposició a càrrec de Núria Terribas i taller participatiu amb tots els assistents i amb Cristina Vallès de DMD.

Cristina Vallès, docent en l’especialitat de Ciències Socials i Història a la Universitat de Barcelona.

Sòcia de Dret a Morir Dignament des de 2005. Coordinadora de DMD -Girona. Membre del Grup de desplegament de la Llei de regulació de l'eutanàsia en l'apartat "Comunicació" del Departament de Salut (2021). Actualment presidenta de DMD-Catalunya.

Ha dut a terme la tasca docent fins a la jubilació en l'ensenyament públic en diferents nivells i amb diverses tasques de responsabilitat. Impartits cursos i ponències lligats a la funció docent. Ha publicat material escolar, articles i llibres de text en diferents mitjans, tant editorials com premsa.

Informació d'interès

Fes-te'n soci