Joan Crexells i el seu llegat

Joan Crexells

Joan Crexells (1896-1926) va estudiar Comerç, Filosofia i Dret als Estudis Universitaris Catalans i a la Universitat de Barcelona. Un cop acabada la llicenciatura es va traslladar a diverses universitats de França, Alemanya, Anglaterra i Polònia, per tal d’ampliar els estudis. Va ser deixeble d’Eugeni d’Ors a Barcelona i de Rudolf Stammier a Berlín, i va ser amic de Carles Riba i de Josep Maria de Sagarra, entre d’altres personatges rellevants de la cultura catalana.

L’octubre de 2004 els seus hereus van cedir els fons documentals i bibliogràfics de Crexells a l’Ateneu Barcelonès a canvi de garantir-ne la catalogació, la conservació i la seva difusió.

El llegat està compost de gairebé 400 llibres d’un interès bibliogràfic remarcable perquè es tracta de primeres edicions d’obres filosòfiques i pedagògiques alemanyes, angleses, franceses, catalanes i de tot Europa. Hi ha, entre d’altres, obres de Whitehill, Bertrand Russell o Chesterton. El fons conté, també, premsa de l’època, material fotogràfic del filòsof, documentació personal, expedients acadèmics, correspondència i manuscrits personals.

Enllaços d'interès

Pàgina principal del premi

El noucentisme de Joan Crexells, conferència de Norbert Bilbeny (Disponible a l'Arxiu de la Paraula)

Fons personal -- Joan Crexells