Exposició “Stefan Zweig. Autor universal”

Exposició a l'Entrada de Carruatges

Data: 

19/02/2024 - 12:30 a 25/03/2024 - 12:45
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Organitzador: 

Iniciativa del Fòrum Cultural d’Àustria, en col·laboració amb el Consulat General Honorari d’Àustria a Barcelona.

La inauguració de l'exposició tindrà lloc dilluns 19, a les 12.30 h a l'Entrada de carruatges.

L’Austríac Stefan Zweig (1881-1942) és actualment un dels autors en llengua alemanya més llegits del món, també entre els lectors catalans gràcies a la feina de recuperació de la seva obra per part de Quaderns Crema, La Segona Perifèria o Acantilado.

L’exposició ens mostra l’autor, no lliure de polèmica, com a viatger incessant amb una missió pacifista. Els personatges i escenaris de la seva literatura narrativa universal també porten a l’espectador a un viatge al voltant del món.

La mostra es va presentar a la Biblioteca Nacional de Viena i a continuació es va establir a la Biblioteca Municipal de Salzburg, amb motiu del 80 aniversari de la mort de l’autor. Ara, convertida en una exposició itinerant, està concebuda per fer la volta al món, també a Barcelona, a l’Ateneu Barcelonès.

En el marc de l’exposició, s’organitzaran actes paral·lels, sobre els quals informarem a la pàgina web i per xarxes socials.

A través de manuscrits originals, cartes, fotografies, fragments de pel·lícules i enregistraments de so, la mostra ens porta per tot el món (Magallanes. L'home i la seva gesta), a Indonèsia (Amok) i al Brasil (Brasil. País de futur) , però també al passat (El món d'ahir) del desaparegut Imperi dels Habsburg, que Zweig considerava un model global per a la coexistència de diferents pobles. Com a precursor d'una Europa comuna, anhelava una literatura que transcendís les fronteres de les nacions individuals. A l'exposició es descobreixen la seva extraordinària transcendència i la seva polifacètica obra literària, l'actualitat de la qual perdura fins als nostres dies. El missatge de Stefan Zweig per a la posteritat és la utopia d‟un món pacífic sense fronteres.

Stefan Zweig. Autor universal - crèdits

• Comissaris: Bernhard Fetz, Arnhilt Inguglia-Höfle i Arturo Larcati.
• L'exposició és una cooperació entre la Biblioteca Nacional d'Àustria, a Viena, i el Centre d'Investigacions Stefan Zweig de Salzburg, en col·laboració amb l'Arxiu de Literatura de Salzburg i amb el suport del Ministeri Federal d'Art, Cultura, Funció Pública i Esport de Àustria, així com el Ministeri Federal d'Afers Europeus i Internacionals d'Àustria.
• La presentació a Barcelona és una iniciativa del Fòrum Cultural d'Àustria, en col·laboració amb el Consolat General Honorari d'Àustria a Barcelona i de l'Ateneu Barcelonès.

Fins al 25 de març

Amb la col·laboració de l'Institut Francès: