“Jo tinc un nom / i amb guix l’escric a sota”: la política de l’autoficció

Data: 

27/05/2024 - 18:30
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Secció: 

Un dels temes que ha estat escalfant els cercles literaris últimament és el de l’autoficció. Hem observat com, en els darrers anys, ha tingut lloc un auge de memòries, dietaris, novel·les autobiogràfiques i autoficcionades, així com un corrent en la crítica literària que destaca l’autenticitat com a valor essencial i intrínsec de la literatura.

Darrere d’aquest fenomen literari, que encara es troba en un procés de definició i classificació, hi ha, com en tot fenomen literari, una teoria de la literatura particular.

Ara bé, aquest debat no només posa en joc la manera com entenem la literatura, sinó que també ens fa plantejar una teoria del jo, la manera d’entendre la connexió entre literatura i veritat i l’escala a la qual es dona aquest fenomen: es tracta d’un boom exclusivament català –i, per tant, cal que atenguem als esdeveniments històrics, culturals i polítics als quals respon– o bé podem traçar-lo a escala global?

Volem abordar totes aquestes qüestions des d’una base tant teòrica com pràctica. És per això que hem convidat a Borja Bagunyà, teòric de la literatura i escriptor, cofundador de l’Escola Bloom i editor de la revista Carn de Cap, l'Arià Paco, escriptor de Mentir les mosques i Covarda, vella, tan salvatge i la Júlia Bacardit, autora del Dietari sentimental i d'articles d'autoficció en diversos mitjans.

Modera l’acte: Alba Mas-Sala