L’acollida de la Unió Europea: igual per a tothom

Cicle “Mites.Converses actuals sobre narratives de poder”

Data: 

24/04/2023 - 19:00
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Per segon any consecutiu, l'Ateneu Barcelonès acull el cicle de conferències organitzat pel darrer curs de Filosofia, Política i Economia de la Universitat Pompeu Fabra.

En aquesta ocasió, el cicle ha estat batejat com: "Mites: Converses actuals sobre narratives de poder". Aquest vol ser un cicle interdiscipliari que reflexioni sobre narratives i sistemes de creences que impregnen el món contemporani des de diverses perspectives, disciplines i concepcions.

Al llarg de vuit jornades, pensadors de renom de diverses disciplines dialogaran sobre quina forma pren el mite en l'actualitat. Es pretén repensar a través de taules de diàleg/converses temàtiques qüestions diverses com la història, el càstig i la reinserció, el paisatge, la sexualitat femenina, la cultura del mèrit i l'acollida a la UE.

Aquesta taula tractarà el mite de la imparcialitat en l’acollida de refugiats a la Unió Europea. Amb la Guerra d’Ucraïna, s’han revelat grans diferències entre el tractament de la crisi migratòria del 2015 amb l’actual, quelcom que indica la politització de l’asil i amaga dinàmiques de nosaltres-ells en la designació dels refugiats. Les crisis migratories seran una de les tòniques dominants en els propers anys i el seu tractament és un tema que s’ha de posar sobre la taula. A més, aquesta discussió s'emmarca en l’intent, de nou, d’elaborar una política d’asil comuna.
Aquestes qüestions ens porten a preguntarnos: quines diferències hi ha hagut entre les dues crisis migratòries? Existeixen greuges migratoris per motiu de raça, gènere o origen? Què en podem esperar, a nivell de la UE, per a una futura política d’asil equitativa i no-discriminatòria?. A càrrec de Blanca Garcés Mascareñas, Anna Figueras Saladié i Ruben Wagensberg Ramon. Presenten: Adrià Sala i Bartrina, Aina Trafach i Esparch, Martí Serra Figarola.

Accedeix al programa.