Presentació del llibre No mataràs

Els llibres dels socis

Data: 

08/02/2024 - 18:30
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

El filòsof Bernat Dedéu presentarà el seu primer llibre, No mataràs, amb el també filòsof Jordi Graupera i l’escriptora Anna Punsoda, que dirigeix la sèrie «Deu Manaments».

Sinopsi:

Déu anuncia a Moisès que no podrà alliberar els hebreus d’Egipte si no és fent ús de la força. Partint d’aquest comunicat, i assenyalant la incongruència respecte al manament «No mataràs» que Déu també dona al profeta, el filòsof Bernat Dedéu reflexiona sobre les conseqüències polítiques de l’assassinat. Segons Dedéu, es tractaria d’unes implicacions que trobaríem a la base dels grans pensadors contractualistes occidentals, com són Thomas Hobbes i Jean-Jacques Rousseau.

Només l’home nietzschià, el llibertí i el suïcida s’escaparien del gran pacte que cadascú de nosaltres fa amb l’Estat: cedir-li la capacitat individual de matar per evitar la temptació d’aniquilar-nos els uns als altres. Una anàlisi filosòfica dels orígens de la pau social i d’aquest manament que avui dia gaudeix del màxim consens legal i ètic.

La sèrie Deu Manaments vol repensar els grans temes de la contemporaneïtat seguint el fil conductor del decàleg. Amb una mirada fonda i actual, responent a problemàtiques d’avui, lluny de qualsevol confessionalisme.

Al finalitzar l'acte es repartiran truites, coincidint amb el Dijous gras.