Re-visitant Europa, de la història als valors

Data: 

13/05/2019 - 19:00
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Secció: 

Organitzador: 

Acte organitzat amb el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis.
Map of Europe as a queen_ Museum Mausuleum Comenius, Naarden

Philipp Blom, historiador, i Marina Garcés, filòsofa.

Modera: Pere Almeda, director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis.

Presenta: Jordi Jiménez, ponent de la Secció.

(Conferència en anglès amb traducció simultània).

L'Europa moderna i el seu imaginari cultural neix amb l'esclat de la Il·lustració i la irrupció de valors cosmopolites com la pau, la llibertat, la fraternitat o el progrés de les ciències. Mentre el discurs europeu feia d'aquests valors un mite fundacional modern i emancipador, en paral·lel la seva història s'endinsava en un projecte de domini que desembocaria en alguns dels episodis més foscos de la humanitat com el colonialisme o l'holocaust.

Avui, en un moment d'enormes incerteses i canvis globals, Europa és un concepte que es desdibuixa enmig de les tensions que provoca l'auge del nacional-populisme i la xenofòbia, l'euro-escepticisme i l'austeritat neoliberal o la crisi demogràfica i els nacionalismes d'estat. Dins del cicle sobre el futur del projecte europeu, el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, amb la col·laboració de l' Ateneu Barcelonès, presenta un diàleg entre l'historiador i escriptor alemany Philipp Blom i la filòsofa Marina Garcés per reflexionar des de la història i la filosofia sobre Europa i orientar els valors que cal reivindicar avui.

Una conversa que no pretén ser només una mirada sobre aquest passat compartit, sinó una interpel·lació cap al present per mirar de respondre qüestions com ara: què en podem aprendre de la història d'Europa? Podem re-visitar el llegat de la Il·lustració radical i recuperar la ruptura i el desafiament que van suposar les seves idees? Podem extreure lliçons del període d'entreguerres per no caure en els mateixos errors?