Reflexió sociològica sobre els canvis socials en el passat i el present

Editorial Hacer us convida al diàleg entre Josep M. Pascual Esteve i Ramón Flecha

Data: 

27/05/2024 - 18:30
Afegir al Calendari

Sala: 

Tipologia: 

  • Activitats externes

Organitzador: 

Acte organitzat per l'Editorial Hacer

L’editorial Hacer ha publicat el llibre d’en Josep M. Pascual Esteve, doctor en Sociologia i en Història Antiga, La transformación sociológica del cristianismo (siglo I al IV), en què explica com, als inicis, el cristianisme era un moviment pacífic i alternatiu tant a la societat jueva del seu temps com a la dominació de l’Imperi romà. Es va estendre de manera intersticial creant els embrions alternatius d’una nova societat que anomenaven «Regne de Déu a la terra».

Durant tres segles el moviment cristià va resistir persecucions locals i generalitzades desenvolupant-se de tal manera que l’Imperi va decidir pactar-hi. En un primer moment, es va transformar de moviment simbiòtic en un instrument ideològic de renovació de l’Imperi romà i cristià abandonant el seu ideari social transformador.

En Ramón Flecha, catedràtic de Sociologia de la UB, autor del llibre La sociedad dialógica: la sociología que gusta y usan personas de ciencia y ciudadanía, publicat per Hipatia Press, exposa coneixements i actuacions en l’àmbit científic i social, aconseguint un important impacte social i científic.

En la societat dialògica es troben orientacions en què les polítiques públiques poden millorar l’impacte social contribuint a reforçar el pluralisme i la cohesió social.

Els autors faran una breu explicació de les seves investigacions i, seguidament, amb la participació de les persones assistents, aprofundirem en els següents temes i interrogants:

• Quins factors van contribuir a l’expansió del cristianisme fins al segle IV? S’hagués pogut evitar la transformació en una institució de l’Imperi?

• Existeixen avui moviments socials alternatius antisistema similars al moviment cristià inicial? Quins factors hi ha en comú amb els conflictes i els moviments socials alternatius?

• Quan un moviment social alternatiu s’implanta socialment i es converteix en majoritari i institucional, ha d’abandonar necessàriament el seu ideari? Com evitar-ho?

En aquest debat no hi pot haver respostes definitives, però sí un enriquiment de la història des de la sociologia.

Agrairem la confirmació d’assistència enviant un e-mail a: hacer@fundacioapipacam.org