Reflexions sobre la diversitat de l'Islam, a càrrec de Muhammad Ali Amir - Moezzi

Conferència en francès i amb traducció simultània

Data: 

21/02/2023 - 18:30
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Organitzador: 

Coordinació: Víctor Pallejà

En aquesta conferència tindrem el plaer d'escoltar al catedràtic M. A. Amir-Moezzi, director d'estudis de l'École Pratique des Hautes Études, distingit amb la Legió d'Honor el 2022. Amir- Moezzi és un dels màxims especialistes en pensament i teologia xiïta imamita, mística islàmica i poesia clàssica persa i les seves reflexions sobre la diversitat de l’islam.

La ponència tractarà la riquesa i pluralitat de l'islam al llarg de la seva història:

De vegades, és útil repetir el que és obvi: l’islam no és monolític, no ho ha estat mai, i el que el caracteritza és la seva gran pluralitat a diversos nivells. Aquesta diversitat és inseparable de la riquesa de les civilitzacions i cultures que han marcat la història de l’islam. No obstant això, dins d’aquesta  van aparèixer evidentment després de les conquestes àrabs i del naixement dels imperis califals, però també després de la fi de la violència fratricida que va marcar el naixement i els primers desenvolupaments d’aquesta religió. La conferència analitza els motius d’aquestes guerres civils i les seves conseqüències.

Conferència en francès i amb traducció simultània.

« Réflexions sur la diversité en islam »

Il est parfois utile de redire une évidence : l’islam n’est pas monolithique, il ne l’a jamais été et ce qui le caractérise est sa très grande pluralité sur plusieurs plans. Cette diversité est indissociable de la richesse des civilisations et cultures qui ont jalonné l’histoire de l’islam. Or, celles-ci ont apparu évidemment après les conquêtes arabes et la naissance des empires califaux mas aussi après la fin des violences fratricides qui ont marqué la naissance et les premiers développements de cette religion. La conférence tend à analyser les raisons de ces guerres civiles et leurs conséquences.

Biografia de Muhammad-Ali Amir Moezzi:

Des de 1992 és catedràtic d'Estudis Islàmics a l'Ecole Pratique des Hautes Etudes (Universitat de la Sorbona, París) i actualment és titular de la prestigiosa càtedra "Exegesi i teologia", ocupada abans que ell per L. Massignon, H. Corbin i D. Gimaret. És autor de molts llibres, entre ells Le Guide divin dans le shi'isme originel (1992), Le voyage initiatique en terre d 'islam: ascensions célestes et itinéraires spirituels (1996), Qu'est-ce que le shi'isme? i La religion discréte: croyances et pratiques spirituelles dans l'Islam shi'ite (2006).
També ha estat codirector del celebrats estudis aprofundits sobre l’Alcorà: Le Coran des historiens (co-editor amb G. Dyer) o Histoire du Coran. Contexte, origine, rédaction.

Amb la col·laboració de: