Transhumanisme: la filosofia del millorament humà

Data: 

24/01/2019 - 19:00
Afegir al Calendari

Sala: 

Accés: 

Obert

Secció: 

Antonio Diéguez, catedràtic de Lògica i Filosofia de la Ciència a la Universidad de Málaga.

Presenta: Jordi Jiménez, ponent de la Secció.

El transhumanisme és un dels moviments filosòfics i culturals que més atenció han suscitat darrerament. Preconitza l'ús de la tecnologia pel millorament de l'ésser humà, tant en les seves capacitats físiques com en les mentals, emocionals i morals, transcendint tots els seus límits actuals. Les tecnologies que utilitza són la enginyeria genètica i el desenvolupament de màquines intel·ligents. Segons els defensors del transhumanisme, amb l'ajuda d'aquestes tecnologies podrem acabar amb el sofriment, amb les limitacions biològiques que el produeixen i fins i tot acabar amb l'envelliment i la mort.

Tot i que molts transhumanistes no desitgen portar aquestes millores fins al punt que l'individu millorat ja no pertanyi a l'espècie humana, altres, designats com a "posthumanistes" consideren que aquest és precisament l'objectiu final: la creació d'una o diverses espècies noves a partir de la nostra.

Les promeses que fan els defensors el transhumanisme són molt ambicioses, i no totes estan justificades. Però per altra banda, la crítica de que modificar la naturalesa humana posa en perill les bases de la vida mora, la dignitat i els drets humans, implica supòsits filosòfics discutibles i les seves conseqüències són excessivament radicals. Hi ha altres enfocaments que permeten fer una evaluació més equilibrada, sobre la que es podria edificar un major acord social en el futur.