Curs Aula Ateneu Barcelonès

Data de l'activitat: 

10/07/2023 - 10:00

Una història de Catalunya als ulls del món

Curs promogut per l’Ateneu Barcelonès i dirigit per Joaquim Albareda, catedràtic d’Història Moderna (UPF) i director de l’obra Catalunya als ulls del món, d’Enciclopèdia catalana, 2023.

Una mirada internacional sobre Catalunya al llarg de la història, des de les primeres cròniques àrabs sobre el territori actual de Catalunya, fins als esdeveniments polítics més recents com els fets de l’1-O.

Com hem estat vistos els catalans i les catalanes, al llarg del temps, i com ha variat aquesta visió, a través d’òptiques diferents, escriptors, viatgers, científics, periodistes, a partir de la recerca d’un equip de nou especialistes que ha analitzat cada període històric.

Durada i horari del curs
Curs de 10 sessions, un cop a la setmana al matí d’11 i 13h. Aula Sagarra de l’Ateneu Barcelonès.

Calendari del Curs

  • Dimarts 3 d’octubre. Quan el món va descobrir Catalunya: L'època medieval. Segles IX-XV. Josep M. Salrach (UPF).
  • Dimarts 10 d´octubre. La Catalunya moderna, una anomalia política? 1479-1659. Xavier Torres Sans (UdG).
  • Dimarts 17 d´octubre. La consolidació dels fonaments econòmics de Catalunya malgrat les guerres: 1660-1755. Joaquim Albareda (UPF).
  • Dimarts 24 d´octubre. Catalunya, la “petita Anglaterra”: 1756-1808. Joaquim Albareda (UPF).
  • Dimarts 31 d´octubre. Viatgers a la primera meitat del segle XIX a Catalunya. De la guerra del francès al bienni progressista: 1808-1856. David Martínez Fiol (UAB i UOC).
  • Dimarts 7 de novembre. Viatgers a la segona meitat del segle XIX a Catalunya. Del sorgiment del catalanisme literari a la guerra de Cuba. Josep Pich (UPF).
  • Dimarts 14 de novembre. La mirada estrangera sobre Barcelona: de la mitificació dels baixos fons a 'L'auberge espagnole'. Margarita Casacuberta (UdG)
  • Dijous 23 de novembre. La nació rere el mapa. La descoberta de Catalunya en començar el segle XX. Joan Esculies (UVic-UCC).
  • Dimarts 28 de novembre. De l'erradicació a la reafirmació, Catalunya durant el franquisme: 1939-1975. Cristian Ferrer (UAB).
  • Dimecres 13 de desembre. Catalunya des de la transició: Una mirada externa. Joaquim Nadal (UdG)

Preu del curs

Alumnat no soci: 140 € per les 10 sessions amb un descompte especial per fer-se soci/sòcia de l'Ateneu, mentre duri el curs / Alumnat soci de l’Ateneu: 70 € per les 10 sessions

Alumnat
L’alumnat disposarà d’un dossier amb el contingut següent: programa general del curs, una sinopsi de cada sessió amb una referència bibliogràfica bàsica. També disposarà, si és el cas, del material en format digital (Power Point) després de cada sessió.

Inscripció i pagament
La inscripció i pagament es farà presencialment a l’oficina d’atenció al soci de la planta baixa de la seu de l’Ateneu (carrer de la Canuda, 6) a partir del dia 10 de juliol.

Si no hi ha un mínim d'alumnes garantit s'avisarà amb antelació de la cancel·lació del curs i es tornaran els diners.

Al blog de la Secció d’Història hi trobareu més informació.

Coordinació tècnica: Joan Solé Camardons, de la Secció d’Història de l’Ateneu Barcelonès joansolecamardons@gmail.com

Fes-te'n soci